Emberbőrből készült fonál
Emberbőrből készült fonál
2020 / 02 / 07 / Felkai Ádám
Úgy hangzik, mint Hannibal Lecter varródobozának az ékköve, holott áttörést hozhat a sebészetben.

A fonalat a Bordeaux-i Egyetem kutatói fejlesztették ki, és számtalan beavatkozás kapcsán felhasználható lesz a sebészi bemetszések összevarrásától kezdve egészen a szervek foltozásáig. A fonalszerű emberi szövetet bőrsejtekből állították elő, és annyiban jobb a legtöbb mesterséges társánál, hogy teljesen be tud épülni a páciens szervezetébe.

A kutatók szerint ez az új stratégia, tehát az emberi sejtekből történő "szövetgyártás" rengeteg lehetőséget rejt az orvoslásban felhasznált szövetanyagok következő generációja kapcsán. Ezek ugyanis úgy lesznek mechanikailag erősek, hogy nem kell hozzájuk semmiféle mesterséges, idegen anyagot hozzáadni. A most kikísérletezett fonál az olyan mindennapos beavatkozások esetén is jól jön, mint a sebek összeöltése, de ezen kívül akár teljesen biológiai eredetű, emberi szövet is növeszthető belőle.

A legjobb pedig az a dologban, hogy szemben a jelenleg használt szintetikus anyagokkal, ez nem válthat ki kóros reakciókat a páciens szervezetében.

(Kép: Pixabay)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.