Emberfeletti teljesítménnyel dőlt meg a Tetris világcsúcsa

2024 / 01 / 04 / Pőcze Balázs
Emberfeletti teljesítménnyel dőlt meg a Tetris világcsúcsa
Több mint harminc éve, 1989-ben jelent meg a generációk szórakozását meghatározó, már filmben is megörökített Tetris. Egy tizenhárom éves fiatalember most több mint ezerötszáz sort rakott ki a játékban, amivel lefagyasztotta azt, ezzel megdöntve a világcsúcsot.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint december 21-én került sor a történelmi eseményre; BlueScuti, azaz Willis Gibson közel negyven percen át küzdött NES konzolján a Tetrissel, amikor ezerötszáztizenegy sor után, százötvenhetes szinten megállt a játék. Amint azt a cikk kiemeli, egy évtizeddel ezelőtt még azt gondolták a tetrisezők, hogy képtelenség kétszázkilencven sornál többet elérni, mert addigra annyira gyors lesz a játék, hogy a zuhanó elemeket gyakorlatilag nem lehet eljuttatni a képernyő két oldalára.

Ezt jó tíz éve egy "hipernyomkodás" nevű módszerrel küszöbölték ki, amihez egy másodperc alatt legalább tízszer kell lenyomni az iránybillentyűket - hihetetlen belegondolni, hogy Gibson több mint ezer sort, azaz többezer elemet mozgatott így, hosszú perceken át. Ez a technika már a korábbi, harmincas, majd harmincnyolcas szintű rekordokhoz is kellett. Később a "görgetés" nevű mozdulat tett lehetővé további csúcsokat, egészen száznegyvenhatig, amit BlueScuti most több mint tízzel haladt meg.

Ráadásul az Ars Technica cikke rávilágít, hogy a százharmincnyolcadik szint után egy programhiba miatt elkezd felborulni a Tetris színpalettája, aminek hatására egyre rosszabbul látszanak a zuhanó elemek. Ha ez nem lenne elég, váratlan lefagyások is nehezítik a játékosok életét. Egy tetrisező program egyszer kétszázharminchétnél fagyasztotta le a szoftvert, ami lényegesen több BlueScuti százötvenhetes csúcsánál, de nem is emberi erővel valósult meg. A fiatalember történelmi teljesítménye megtekinthető a YouTube-on, a diadal pillanata 38 perc után látható.

(Borítókép: Thomas Eisenhuth/picture alliance via Getty Images)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.