Emberfeletti teljesítménnyel dőlt meg a Tetris világcsúcsa

2024 / 01 / 04 / Pőcze Balázs
Emberfeletti teljesítménnyel dőlt meg a Tetris világcsúcsa
Több mint harminc éve, 1989-ben jelent meg a generációk szórakozását meghatározó, már filmben is megörökített Tetris. Egy tizenhárom éves fiatalember most több mint ezerötszáz sort rakott ki a játékban, amivel lefagyasztotta azt, ezzel megdöntve a világcsúcsot.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint december 21-én került sor a történelmi eseményre; BlueScuti, azaz Willis Gibson közel negyven percen át küzdött NES konzolján a Tetrissel, amikor ezerötszáztizenegy sor után, százötvenhetes szinten megállt a játék. Amint azt a cikk kiemeli, egy évtizeddel ezelőtt még azt gondolták a tetrisezők, hogy képtelenség kétszázkilencven sornál többet elérni, mert addigra annyira gyors lesz a játék, hogy a zuhanó elemeket gyakorlatilag nem lehet eljuttatni a képernyő két oldalára.

Ezt jó tíz éve egy "hipernyomkodás" nevű módszerrel küszöbölték ki, amihez egy másodperc alatt legalább tízszer kell lenyomni az iránybillentyűket - hihetetlen belegondolni, hogy Gibson több mint ezer sort, azaz többezer elemet mozgatott így, hosszú perceken át. Ez a technika már a korábbi, harmincas, majd harmincnyolcas szintű rekordokhoz is kellett. Később a "görgetés" nevű mozdulat tett lehetővé további csúcsokat, egészen száznegyvenhatig, amit BlueScuti most több mint tízzel haladt meg.

Ráadásul az Ars Technica cikke rávilágít, hogy a százharmincnyolcadik szint után egy programhiba miatt elkezd felborulni a Tetris színpalettája, aminek hatására egyre rosszabbul látszanak a zuhanó elemek. Ha ez nem lenne elég, váratlan lefagyások is nehezítik a játékosok életét. Egy tetrisező program egyszer kétszázharminchétnél fagyasztotta le a szoftvert, ami lényegesen több BlueScuti százötvenhetes csúcsánál, de nem is emberi erővel valósult meg. A fiatalember történelmi teljesítménye megtekinthető a YouTube-on, a diadal pillanata 38 perc után látható.

(Borítókép: Thomas Eisenhuth/picture alliance via Getty Images)


Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
A tizenhárom és tizenöt év közti spanyol fiatalok mesterséges intelligenciával készítettek montázsokat.
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
A 21. század egyik legérzékenyebb tudományos eszközével kifejlesztett technikák, amelyek a téridő hullámzásait elemzik, új megvilágításba helyezték a legrégebbi ismert analóg számítógép működését.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.