Emberként gondolkodik és emlékezik a generatív mesterséges intelligencia

2024 / 01 / 25 / Felkai Ádám
Emberként gondolkodik és emlékezik a generatív mesterséges intelligencia
Egy kísérletben egy generatív mesterséges intelligencia modellt használtak az emberi memória tanulásban, emlékezésben és kreatív gondolkodásban betöltött szerepének a szimulálására. A 10 ezer képpel kiképzett mesterséges intelligencia modell azt utánozta, hogy a hippokampusz és a neokortex az agyban feldolgozza és visszajátssza az emlékeket, segítve a tanulást és az új forgatókönyvek elképzelését.

Képes-e a generatív mesterséges intelligencia (melyek közül a legismertebb a nagy nyelvi modell, a ChatGPT) megismételni az emberi agy memóriafunkcióit? Egy kutatás erre kérdésre kereste a választ, valamint arra, hogy a memória pontosan miként segíti a tanulást, a múltbeli események felidézését és az ötletes tervek kidolgozását – írja az Interesting Engineering.

Eleanor Spens, a tanulmány vezető szerzője szerint a mesterséges intelligencia generatív hálózatok a közelmúltban elért eredmények alapján képesek a tapasztalatokból információt kinyerni. Ez a “kinyerés” a konkrét események felidézését és a lehetséges jövőbeli tapasztalatok fantáziadús kivetítését jelenti. Spens azt is hozzátette, hogy az emlékezés olyan, mint a múlt elképzelése, amely folyamat során a tárolt részleteket a lehetséges végkifejletekkel integráljuk:

“Az emlékezésre úgy gondolunk, mint a múlt elképzelésére bizonyos koncepciók mentén, vagyis néhány eltárolt részletet kombinálunk azokkal az elvárásainkkal, hogy mi történhetett volna.”

A kutatók egy generatív neurális hálózati modellt használtak annak megértésére, hogy az agy hogyan figyeli és memorizálja az eseményeket. Ezt a mesterséges intelligencia-modellt 10 ezer képpel tanították be, amelyek mindegyike egy-egy egyszerű jelenetet ábrázolt – így próbálták meg tanulmányozni az agyi hálózatokban zajló tanulási és memorizálási folyamatot.

A tanulmány két kritikus agyterületre összpontosított: a hippokampuszra és a neokortexre. A hippokampusz az emberi agy egy fontos része, amely elsősorban a memóriával és a térbeli tájékozódással kapcsolatos. Kulcsfontosságú szerepet játszik a tanulásban, az emlékek hosszú távú megszilárdításában és a térbeli információk feldolgozásában. A neokortex az agy legkülső része, és ez felelős a komplex gondolkodási folyamatokért, beleértve az érzékelést, a döntéshozatalt, a nyelvi képességeket és a tudatosságot. A neokortex a magasabb szintű kognitív funkciók és az öntudat kulcsfontosságú színtere, de összességében mindkét agyterület elengedhetetlen a magasabb szintű mentális folyamatokhoz, mint az emlékezés, a tanulás és az összetett gondolkodás.

A kísérletek során a hippokampuszt utánzó hálózat gyorsan elnyelte az egyes jeleneteket, majd ismételten lejátszotta azokat, ezáltal betanította a neokortexet utánzó hálózatot. A neokortex ezután megtanulta rekonstruálni ezeket a jeleneteket, azonosítva a kulcsfontosságú elemeket, például a tárgyak és falak elrendezését. Ez a folyamat lehetővé teszi az agy számára, hogy emlékezzen a múltbeli jelenetekre, és hatékonyan generáljon újakat, az egyes helyzetek egyedi vagy eltérő aspektusaira összpontosítva.

Ez a tanulmány rávilágít az emlékek újrajátszásának fontosságára az agy pihenőideje alatt – ez a folyamat segít ugyanis az agynak felismerni a múlt tapasztalataiból származó mintákat, amelyek elengedhetetlenek a jövővel kapcsolatos előrejelzésekhez és a túlélési stratégiákhoz, például a veszély elkerüléséhez vagy az erőforrások megtalálásához.

Mindez azt is jelenti, hogy az emlékezés tehát korántsem a múlt objektív felidézése – mint azt Neil Burgess, az UCL professzora és a tanulmány szerzője elmondta:

“Az emlékek újrakonstruálásának módja, ahelyett, hogy a múlt valódi feljegyzései lennének, megmutatja, hogyan ötvöződik egy élmény jelentése vagy lényege egyedi részletekkel, és ez hogyan eredményezhet torzításokat abban, ahogyan a dolgokra emlékezünk.”

(Kép: Pixabay/Placidplace)


A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Így nézne ki az emberi test, ami biztosan túlélne egy autóbalesetet
Így nézne ki az emberi test, ami biztosan túlélne egy autóbalesetet
Graham bordái között léghólyagok vannak, nyaka nincs és az orra elég lapos, ezért nehezen törik el. A modellt az ausztrál Közlekedés Baleseti Bizottság figyelemfelhívás céljából építette évekkel ezelőtt, de az üzenete még most is érvényes.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.