Emberlakta űrállomást küldenének a Ceres törpebolygó pályájára

2021 / 01 / 19 / Justin Viktor
Emberlakta űrállomást küldenének a Ceres törpebolygó pályájára
Finn kutatók vetették fel annak lehetőségét, hogy érdemes lenne állandó emberi élőhelyet kialakítani a Ceres törpebolygó körüli pályán. A Ceres egy olyan törpebolygó, ami az aszteroidaövben, a Mars és a Jupiter között található.

Népszerű Ceres

A kutatók szerint az űrállomást a Ceresről származó anyagokból is fel lehetne építeni. A Ceres nemrég tett szert nagyobb léptékű általános ismertségre, mikor  a „The Expanse” címmel futó amerikai sci-fi könyv és televíziós a fikciós történet középpontjába helyezte. A sorozatban a törpebolygó forgását mesterségesen felgyorsították, hogy a felszínén az emberi élethez ideális gravitáció álljon elő.

A tanulmány azzal érvel a Ceres mellett, hogy bőséges hidrogénkészletei miatt ideális hely lehet a földihez hasonló atmoszféra előállításához. A kutatók megállapításaikban odáig merészkednek, hogy a Ceresen kialakítható környezet akár jobb is lehet, mint a Földön található, mivel nincsenek kedvezőtlen időjárási viszonyok vagy természeti katasztrófák, és rengeteg hely van a terjeszkedéshez. 

Elképzelésük szerint számos kisebb méretű, mágneses pányvákkal összekötött forgó műhold, alkothatna egy hatalmas korong alakú mega-állomást.

66 másodperces keringési idő

A földivel nagyjából megegyező mesterséges gravitáció létrehozható, ha a hatalmas szerkezetet Ceres körüli körpályára állítják. Egy ilyen élőhely mindössze 66 másodperc alatt teljesen megkerülhetné a törpebolygót a mesterséges gravitáció fenntartásának érdekében.

Az egyes modulokat maglev vonathoz hasonló járművek köthetnék össze, a súlytalanság élményét nyújtva az utasok számára. "A súlytalanság első alkalommal hányingert, sőt hányást okoz néhány ember számára. Azonban egy olyan településen, ahol az emberek alkalmanként gyermekkoruktól kezdve súlytalanságot tapasztalnak, talán életszerű lehet, hogy a rövidebb utakat jól tolerálják." 

A javasolt település a jövőben állomásként működhet a Naprendszer más pontjaihoz vezető úton. "Motiváló, hogy olyan mesterséges gravitációval rendelkező települést hozzunk létre, amely lehetővé teszi a terjeszkedést a Föld nyújtotta lehetőségeken túl, ugyanakkor biztosítva a településeken belüli könnyű utazást és az ideálisan alacsony 500 lakos per négyzetkilométeres népsűrűséget. Nagyjából New Jersey népsűrűségére lenne szükség - írták a kutatók. 

Űrlift

A Ceres alacsony gravitációjának és gyors forgásának köszönhetően a kutatók szerint akár egy űrlift is üzembe helyezhető, ami lehetővé teheti az anyagok egyszerű szállítását Ceresről, tetemes mennyiségű üzemanyag felhasználása nélkül. Az űrbeli sugárzás és a meteoritok szintén veszélyt jelenthetnek, de a tudósok ezekkel is számoltak. Javaslatukban masszív hengeres tükrökkel védekeznének, melyek kettős feladatot láthatnak el, a napfény összegyűjtésével és az élőhely energiarendszerébe juttatásával, mindeközben megsemmisítve az egy méter alatti meteoroidákat is.

(Forrás: InterestingEngineering Kép: NASA)

Ez is érdekelhet:

A tudósok jégrobotot küldhetnek egy idegen bolygóra Pennsylvania Egyetemének tudósai jégből készült robotokkal kísérleteznek. A jégrobotok egy idegen bolygóra érkezve a helyi erőforrásokat felhasználva kijavíthatnák önmagukat, ha meghibásodnának.

Titokzatos égitest nyomaira bukkantak a korai Naprendszerben Egy Szudán felett felrobbant aszteroida töredékének tanulmányozása rendhagyó következtetésre sarkallta a tudósokat.

A Föld nem az egyetlen óceánokkal borított világ a Naprendszerben Az elmúlt évek hatalmas tudományos felfedezése volt, mikor a csillagászok felismerték, hogy a Föld egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, a felszínét borító folyékony óceánok sokkal gyakoribbak a Naprendszerben, mint korábban gondoltuk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
A Chandrayaan-3 misszió során először landolt leszállóegység a Hold déli pólusánál, de a küldetés remélt folytatására lehet, hogy nem kerülhet sor.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.