Emeletes utaskabinok jelenthetik a megoldást a légitársaságok problémájára

2020 / 06 / 20 / Bobák Áron
Emeletes utaskabinok jelenthetik a megoldást a légitársaságok problémájára
A Zephyr Aerospace által tervezett ülések nem csak a business class kényelmét hoznák el a turistaosztályra, de választ adhatnának arra is, hogyan alkalmazkodjunk a koronavírus miatt megváltozott körülményekhez.

A COVID-19 járvány előtt a légi közlekedést két trend jellemezte: a légitársaságok körében valódi presztízsharc zajlott azért, hogy ki tudja a lehető legnagyobb kényelemet biztosítani az utasoknak, ennek érdekében pedig akár komplett luxusszobákat is építettek a gépekbe, miközben a turistaosztályon éppen azért zajlott a küzdelem, hogy hogyan tudnak minél több embert bezsúfolni minél kisebb helyre, így az utóbbi időben már az állóhelyek kialakítása is egyre többször szóba kerül.

A második trendnek a COVID-19 ideiglenesen véget vetett, hiszen a biztonsági intézkedések jegyében a legtöbb légitársaság szellősebben ülteti az utasokat, jellemzően kihagyva a hármas széksorok középső székét. Ez adta az ötletet a Zephyr Aerospace-nek, hogy teljesen újragondolják a repülőgépek elrendezését, mégpedig igen egyedi, emeletes elrendezéssel.

A Zephyr székeknél minden utas egy kis külön sarkot kapna saját csomagtartóval, asztalkával és felhajtható lábtartóval, így kvázi az első osztály kényelmében utazhatnának a hosszabb repülőutakon. A Zephyr Aerospace szerint az üléseket úgy tervezték, hogy beférjenek a ma használt repülőgépekbe, így elméletben szinte bármelyik szélestörzsű repülőgép átalakítható lenne emeletessé. A tervezők emellett azt is állítják, hogy a megoldásukkal megmaradna az ülések sűrűsége, bár hogy tényleg így van-e, az nem teljesen nyilvánvaló. Az ugyan biztos, hogy ezzel az elrendezéssel soronként nyolc ember férne el, viszont a sorok közötti távolság ránézésre nagyobb lenne, mint amit a kétfolyosós gépeken a turistaosztályon megszokhattunk. Arról nem is beszélve, hogy több légitársaság már most sem követi a COVID-19 miatti fokozott óvatosságot, az American Airlines például továbbra is soronként kilenc embert ültet, amivel ez az elrendezés sem tudna versenyezni.

A koronavírus-járvány nem csak a Zephyr Aerospace-t sarkallta arra, hogy újragondolják a repülőgépek elrendezését, korábban az olasz Avio Interiors is előállt egy igen egyedi ötlettel, amelynek a lényege, hogy a hármas széksorok középső ülését megfordítanák és üvegfallal választanák el, így biztosítva a megfelelő biztonságot az ülések ritkítása nélkül.

(Designboom 1, 2, Fotó: Zephyr Aerospace, Avio Interiors)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.