Építettek egy fájdalomérzékelésre képes robotgyereket, aztán megkínozták

2020 / 02 / 26 / Felkai Ádám
Építettek egy fájdalomérzékelésre képes robotgyereket, aztán megkínozták
A robot neve Affeto, és az Oszakai Egyetem fejleszti immár nyolc éve. Kezdetben csak egy műanyagbábu volt, és mimikája a száj és a szem mozgatására korlátozódott.

Az évek során aztán Affeto sokadik generációs, mesterséges bőrt kapott, illetve pneumatikus megoldással az arckifejezéseinek tárházát is sikerült gazdagítani. A pneumatikus karok mozgása ugyanis az arcizmokat utánozza, ennek köszönhető a keserves arckifejezés a fájdalom megjelenésének a hatására.

Talán nem festi a legkedvezőbb képet a kísérletről, hogy a robotot éppen egy gyerek képére mintázták, ahogy az sem, hogy a kutatók kuncognak, miközben lenyomják a kisülést okozó gombot, ám mindezek ellenére mégsem teljesen öncélú, ami történik.

A cél ugyanis az volt, hogy a robot érezze, felismerje, és kifejezésre is juttassa a fájdalmát. A gép persze nem feltétlen abban az értelemben érzékeli a fájdalmat, mint az emberek, de az elektromosság károsíthatja a robotot, és az erre adott reakció alapján a közelben tartózkodó emberek felismerhetik, hogy baj készül.

Mindez persze egy csomó jelzés gyors átadására is jó. Amennyiben például a robot olyan terhet pakol, amely nagyobb a teherbírásánál, az emberek számára is ismerős figyelmeztetés hamarabb célba ér, mint egy felvillanó felirat egy közeli számítógépen.

Ugyanakkor a fájdalom felismerése oda-vissza is működhet, és ha a robot képes erre az érzésre, akkor empatikusabb lehet az az emberekkel, aminek például a betegellátásban lenne kiemelt fontossága.

Japánban pedig, ahol súlyos gond a lakosság elöregedése, az ilyen kutatások, melyek az emberi munkaerő kiváltására szolgálnak a gondozási ellátásában, egyre inkább megkerülhetetlennek tűnnek.

(Kép: Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.