Építettek egy fájdalomérzékelésre képes robotgyereket, aztán megkínozták

2020 / 02 / 26 / Felkai Ádám
Építettek egy fájdalomérzékelésre képes robotgyereket, aztán megkínozták
A robot neve Affeto, és az Oszakai Egyetem fejleszti immár nyolc éve. Kezdetben csak egy műanyagbábu volt, és mimikája a száj és a szem mozgatására korlátozódott.

Az évek során aztán Affeto sokadik generációs, mesterséges bőrt kapott, illetve pneumatikus megoldással az arckifejezéseinek tárházát is sikerült gazdagítani. A pneumatikus karok mozgása ugyanis az arcizmokat utánozza, ennek köszönhető a keserves arckifejezés a fájdalom megjelenésének a hatására.

Talán nem festi a legkedvezőbb képet a kísérletről, hogy a robotot éppen egy gyerek képére mintázták, ahogy az sem, hogy a kutatók kuncognak, miközben lenyomják a kisülést okozó gombot, ám mindezek ellenére mégsem teljesen öncélú, ami történik.

A cél ugyanis az volt, hogy a robot érezze, felismerje, és kifejezésre is juttassa a fájdalmát. A gép persze nem feltétlen abban az értelemben érzékeli a fájdalmat, mint az emberek, de az elektromosság károsíthatja a robotot, és az erre adott reakció alapján a közelben tartózkodó emberek felismerhetik, hogy baj készül.

Mindez persze egy csomó jelzés gyors átadására is jó. Amennyiben például a robot olyan terhet pakol, amely nagyobb a teherbírásánál, az emberek számára is ismerős figyelmeztetés hamarabb célba ér, mint egy felvillanó felirat egy közeli számítógépen.

Ugyanakkor a fájdalom felismerése oda-vissza is működhet, és ha a robot képes erre az érzésre, akkor empatikusabb lehet az az emberekkel, aminek például a betegellátásban lenne kiemelt fontossága.

Japánban pedig, ahol súlyos gond a lakosság elöregedése, az ilyen kutatások, melyek az emberi munkaerő kiváltására szolgálnak a gondozási ellátásában, egyre inkább megkerülhetetlennek tűnnek.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.