Érdemes kinézni az ablakon, szabad szemmel is látható a sarki fény

2024 / 05 / 10 / Bobák Áron
Érdemes kinézni az ablakon, szabad szemmel is látható a sarki fény
Egy különösen erős geomágneses vihar miatt péntek este Magyarországon is látható az általában csak a skandináv országokra jellemző sarki fény.

Hogy a jelenség mennyire figyelhető meg szabad szemmel, az földrajzilag változó: a hírről beszámoló Időkép.hu-n például számos látványos fotót és videót találhatunk az eseményről, míg Budapesten eléggé meresztenie kell a szemét annak, aki szabad szemmel próbálja elcsípni a sarki fényt.

Saját tapasztalataink szerint a jelenség a fővárosban leginkább az észak-nyugati égbolton látható, és ha szabad szemmel nem is, de telefonnal bárki könnyedén lekaphatja a rózsaszínben úszó égboltot.

A jelenség egyébként az elmúlt időszak napkitöréseinek köszönhető, ami olyan erős geomágneses vihart gerjesztett, amire 2005 óta nem volt példa. Ahogy az időkép írja, a geomágneses aktivitást mérő, kilencfokozatú Kp-index ennek köszönhetően Magyarországon az este folyamán többször is elérte a 8-as fokozatot, de általában is 5 és 7 között mozog.

(A cikkhez használt borítóképet egy Galaxy S24 Ultrával készítettük éjszakai módban, ami jelentősen feljavította a látványt, Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.