Erős bizonyítékot kapott, hogy az öntudat kvantummechanikai alapokon magyarázható

2022 / 04 / 23 / Felkai Ádám
Erős bizonyítékot kapott, hogy az öntudat kvantummechanikai alapokon magyarázható
A kilencvenes évek egyik „őrült” teóriája nyert most megerősítést.

Mégis mi az öntudat? Illúzió vagy létező dolog? – hasonló kérdések jellemzően a pszichológia vagy a filozófia hatáskörébe tartoznak, de elképzelhető, hogy az öntudat kialakulása akár (relatíve) egzakt alapokon, a kvantumfizika segítségével is megmagyarázható. Legalábbis erre tett kísérletet a kilencvenes években két tudós, Roger Penrose fizikus és Stuart Hameroff aneszteziológus, akik azt tételezték fel, hogy az eukarióta sejtek többségének a vázát (citoszkeleton) adó mikrotubulusok (vagyis hihetetlenül apró, üreges csövek) képesek mintegy megszakítani azt a kvantum-szuperpozíciót, amely a kvantummechanika egyik alapelve, és azt jelenti lényegében, hogy egy adott kvantummechanikai rendszer egyszerre két állapotban létezhet. Az öntudat pedig a szuperpozíció összeomlása miatt jöhet létre – röviden ez az Orchestrated Object Reduction (Orch OR) elmélet lényege.

Habár az elméletet a tudóstársadalom nem kapta fel akkortájt, a New Scienctist beszámolója alapján egy új kísérlet mindezt akár meg is erősítheti. A kísérletet a kanadai Alberta Egyetemen folytatták le, és arra az eredményre jutottak, hogy a sebészeti altatáshoz használatos gyógyszerek segítségével a fent említett mikrotubulusokban „csapdába ejtett” fény sokkal gyorsabban képes távozni, mint egyébként. A kutatók ugyanis felfigyeltek arra, hogy az energiacsapdába ejtett fényt csak valami megmagyarázhatatlan okból történő késlekedést követően bocsájtotta ki ismét a mikrotubulus – a kutatók feltételezése szerint ennek a késésnek kvantummechanikai okai lehetnek. Az altatáshoz használt gyógyszerek jelenlétében azonban ez a késési idő jelentősen lerövidült – magyarán, a feltételezés szerint a késlekedést az „öntudat” okozta, amit a gyógyszerek „kikapcsoltak”.

Habár mindez messze nem perdöntő bizonyíték, és a jelenség mögött több tudós szerint akár klasszikus fizikai folyamatok is állhatnak, arról nem beszélve, hogy egyelőre a jelenség fiziológiai háttere mögött is egy leszállópálya méretű kérdőjel éktelenkedik, viszont egy érdekes, új irányról van szó, amerre érdemes lehet elindulni, és tovább vizsgálódni. Végül pedig ki tudja, akár az öntudatot is jobban megérthetjük.

(Kép: Pixabay/geralt)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Az antibiotikum megjelenése előtt a szifilisz kezelése nem volt egyszerű – jött tehát az ötlet, hogy a malária által kiváltott láz segíthet a betegeknek. Mivel a dolog az esetek egy részében bevált, az eljárás kifejlesztése 1927-ben ért egy Nobelt.
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.