Erős bizonyítékot kapott, hogy az öntudat kvantummechanikai alapokon magyarázható

2022 / 04 / 23 / Felkai Ádám
Erős bizonyítékot kapott, hogy az öntudat kvantummechanikai alapokon magyarázható
A kilencvenes évek egyik „őrült” teóriája nyert most megerősítést.

Mégis mi az öntudat? Illúzió vagy létező dolog? – hasonló kérdések jellemzően a pszichológia vagy a filozófia hatáskörébe tartoznak, de elképzelhető, hogy az öntudat kialakulása akár (relatíve) egzakt alapokon, a kvantumfizika segítségével is megmagyarázható. Legalábbis erre tett kísérletet a kilencvenes években két tudós, Roger Penrose fizikus és Stuart Hameroff aneszteziológus, akik azt tételezték fel, hogy az eukarióta sejtek többségének a vázát (citoszkeleton) adó mikrotubulusok (vagyis hihetetlenül apró, üreges csövek) képesek mintegy megszakítani azt a kvantum-szuperpozíciót, amely a kvantummechanika egyik alapelve, és azt jelenti lényegében, hogy egy adott kvantummechanikai rendszer egyszerre két állapotban létezhet. Az öntudat pedig a szuperpozíció összeomlása miatt jöhet létre – röviden ez az Orchestrated Object Reduction (Orch OR) elmélet lényege.

Habár az elméletet a tudóstársadalom nem kapta fel akkortájt, a New Scienctist beszámolója alapján egy új kísérlet mindezt akár meg is erősítheti. A kísérletet a kanadai Alberta Egyetemen folytatták le, és arra az eredményre jutottak, hogy a sebészeti altatáshoz használatos gyógyszerek segítségével a fent említett mikrotubulusokban „csapdába ejtett” fény sokkal gyorsabban képes távozni, mint egyébként. A kutatók ugyanis felfigyeltek arra, hogy az energiacsapdába ejtett fényt csak valami megmagyarázhatatlan okból történő késlekedést követően bocsájtotta ki ismét a mikrotubulus – a kutatók feltételezése szerint ennek a késésnek kvantummechanikai okai lehetnek. Az altatáshoz használt gyógyszerek jelenlétében azonban ez a késési idő jelentősen lerövidült – magyarán, a feltételezés szerint a késlekedést az „öntudat” okozta, amit a gyógyszerek „kikapcsoltak”.

Habár mindez messze nem perdöntő bizonyíték, és a jelenség mögött több tudós szerint akár klasszikus fizikai folyamatok is állhatnak, arról nem beszélve, hogy egyelőre a jelenség fiziológiai háttere mögött is egy leszállópálya méretű kérdőjel éktelenkedik, viszont egy érdekes, új irányról van szó, amerre érdemes lehet elindulni, és tovább vizsgálódni. Végül pedig ki tudja, akár az öntudatot is jobban megérthetjük.

(Kép: Pixabay/geralt)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.