Esélyesen nem meteor: rejtélyes villanás és hangrobbanás Minnesota felett

2023 / 11 / 22 / Felkai Ádám
Esélyesen nem meteor: rejtélyes villanás és hangrobbanás Minnesota felett
Több helyi lakos is a minnesotai Beltrami megyében az égen látható fényes villanásról és hangrobbanásról számolt be múlt héten hétfő este. A NASA és egy helyi asztrofizikus professzor egy repülőtéri felvételeken rögzített „vízszintesen” haladó objektumot vizsgál – a meteorit-szakértő szerint az objektum valószínűleg hűtőszekrény méretű, és nagy sebességgel haladt. Annak ellenére, hogy több elmélet is kering, továbbra sem világos, mi történt pontosan.

A minnesotai Beltrami megyében egy 80 kilométeres körön belül több helyi lakos is arról számolt be, hogy a múlt héten fényvillanást láttak az éjszakai égbolton, amit erős “hangrobbanás” követett – számol be róla a Daily Mail. Az esemény kivizsgálására a NASA csillagásza és egy helyi asztrofizikus professzor vizsgálatot kezdeményezett. Az esetet három videó is megörökítette: az egyik egy nymore-i magánlakásból, a másik pedig a Bemidji regionális repülőtér kamerájával készült – ez utóbbi rögzítette a fényes villanást és a gyors csíkot. A NASA az utóbbi videót vizsgálta, amelyen egy vízszintesen haladó objektum látható az éjszakai égbolton:

Egy meteoritspecialista szerint a körülbelül hűtőgép méretű objektum 48-210 ezer km/h sebességgel hatolt a légkörbe. A Beltrami megyei katasztrófavédelem szerint azonban nem meteor okozhatta a jelenséget, mivel a hangrobbanás túl közel volt a talajhoz. Ha mégis meteor lett volna, annak becsapódása ilyen körülmények esetén jelentős károkat okozott volna – ami tehát szerencsére nem történt meg. Ezzel ért egyet Juan Cabanela, egy helyi fizikus, aki a Daily Mailnak úgy nyilatkozott, hogy a körülmények miatt szerinte sem metorról lehet szó – legalábbis nem egy átlagosról.

A lehetséges magyarázatok kapcsán több minden felmerült – prózai ok lehet, ami magyarázná azt is, hogy a robbanás miért hallatszott olyan közel a talajszinthez, hogy az elektromos hálózat egyik transzformátora robbant fel – a helyi szolgáltatók ugyanakkor nem számoltak be ilyen esetről. A repülőtéri felvételek kapcsán felmerült az is, hogy a különös fényjelenséget valójában egy, a kamera előtt nagyon közel elrepülő rovar okozhatta, ami a közeli reflektorfény miatt tűnt fényes objektumnak – eszerint tehát a videók nem feltétlen ugyanazt a jelenséget örökítették meg.

Craig Zlimen, a Minnesota Meteorites tulajdonosa szerint viszont a meteorit-hipotézist is korai lenne még elvetni – szerinte egyébként, ha tényleg meteor okozta a jelenséget, úgy ez az objektum rendkívül értékes lehet méghozzá nem csak tudományos szempontból, de jó öreg zöldhasúakban mérve is. Zlimen elmondása alapján ugyanis Minnesota teljes területén mindössze kilenc meteorit ismert, amelyek mérettől függően grammonként több ezer dollárt is érhetnek.

Az elefánt a szobában az ilyen jelenségek kapcsán az UFO, földönkívüli és egyéb egzotikus magyarázat, ami miatt Mulder ügynök feltűnne a környéken. Ilyesmit azonban nem vizsgálnak, mivel a radarellenőrzések és a Meteorológiai Szolgálattal folytatott konzultációk alapján nincs bizonyíték légi objektumra, így a hatóságok inkább a szó szerint földi eredetű magyarázat felé hajlanak.

A Bemidjitől nyugatra található „teljes égbolt kamera” (ez tehát az esetről készült harmadik felvétel) szintén nem észlelt egyetlen meteort sem, ami tehát azt a magyarázatot erősíti, hogy bármi is történt, az inkább valamiféle földi, semmint égi esemény lehetett.

(Kép: Beltrami County Emergency Management)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.