A kidobásra váró mobilokon és az MI-n múlhat az esőerdők jövője

2020 / 02 / 24 / Perei Dóra
A kidobásra váró mobilokon és az MI-n múlhat az esőerdők jövője
A szakértői figyelmeztetések ellenére az elmúlt évek során nem történt számottevő csökkenés az esőerdők illegális fakitermelésében, egy alacsony költségvetésű trükk (az MI bevonásával) azonban mindent megváltoztathat.

Az ENSZ és az Interpol adatai szerint az esőerdők fakitermelése legalább ötven, de néhol akár kilencven százalékban a feketepiachoz és bűnszervezetekhez köthető. A leghatékonyabb fellépést természetesen az jelentené, ha a hatóságok már a vészhelyzet bekövetkezése előtt értesülnének a készülő akcióról. Eme szándékból született meg a Rainforest Connection kaliforniai nonprofit vállalat, ahol régi okostelefonokat ötvöznek a legújabb technológiákkal;

az algoritmus támogatja a helyi szervek munkáját, ugyanis már egyetlen mobillal is akár háromszáz hektárnyi erdőterület megfigyelését elláthatják.

Az esőerdők védelme voltaképpen egyenlő az egész bolygó megóvásával, hiszen a fáknak köszönhetően tisztul a légkör, azáltal, hogy megkötik a szén-dioxidot. Na és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy több tucat állat- és növényfajnak adnak otthont. A Rainforest Connection missziója egyrészt az esőerdők védelme, másrészt a kidobásra ítélt okostelefonok újrahasznosítása az elektronikai szemét csökkentése érdekében.

Hogy mekkora biznisz az illegális pusztítás, azt remekül reprezentálja egy jelentés, miszerint egyetlen fa kivágásáért három dollár üti a bűnözők markát, miközben az illegális erdőirtásokból származó feketekereskedelem értéke harminc és száz milliárd dollár közé esett 2019-ben. Pedig kutatások szerint az esőerdők pusztulása a közlekedésnél is nagyobb mértékben járul hozzá a légkör szennyezéséért.

Egy lépéssel a bűnözők előtt

Az esőerdők hangja rendkívül sokféle, és nap mint nap majmok, madarak, és más élőlények folyamatos társalgásától hangos. Ám ahogy az emberi kommunikáció, úgy az élővilág hangja is megváltozik vészhelyzetben. Magyarán amikor valahol pusztítás készül, a dzsungel lakói jeleznek egymásnak.

Az algoritmus folyamatosan elemzi a zajokat, és megjósolja, hol csapnak le legközelebb a fakitermelők.

A Rainforest Connection immáron öt éve fejleszti rendszerét, melynek során régi okostelefonokat látnak el napelemmel és nedvesség elleni védelemmel, majd azokat a fákra erősítik. A készülékek hangfelvevő funkciójával pedig folyamatosan továbbítják a földrajzi koordinátákat is tartalmazó hangmintákat egy szoftverbe, amely a mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan elemzi azokat.

A SAP technológiája által támogatott rendszer a madárcsicsergés változásából, valamint a nehézgépek és a fűrészek zajának elemzésével előre tudja jelezni, hol készülnek éppen illegális fakivágásra, majd riadóztatja a hatóságokat. A Rainforest Connection jelenleg tizenkét ország ezer négyzetkilométernyi esőerdejét monitorozza, de a projekt hosszú távú célja a lefedett terület, valamint az országok számának megsokszorozása.

Már egyetlen telefon is képes háromszáz hektárnyi esőerdő-terület megfigyelésére, illetve védelmére, ami nem kevés, tekintve, hogy egy ekkora terület évente mintegy háromezer autó széndioxid-kibocsátását semlegesíti.

 

 

 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.