Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját

2023 / 11 / 27 / Bodnár Barna
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség közölte, hogy a múlt kedden indított Malligyong-1 műhold még aznap sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt.

Az észak-koreai Nemzeti Űr- és Űrtechnológiai Igazgatóság közleménye szerint múlt kedden sikeresen végrehajtották a Chollima-1 hordozórakéta kilövését, amely a műholdat alacsony Föld körüli pályára juttatta. Dél-Korea szerint azonban még túl korai lenne megmondani, hogy ez az állítás megfelel-e a valóságnak, és hogy a műhold működik-e, főként annak fényében, hogy idén Észak-Korea két korábbi kilövési kísérlete is kudarcba fulladt májusban, illetve augusztusban. Dél-Korea emellett azt is közölte, hogy a kilövésre adott válaszul lépéseket tesz a katonai feszültségek csökkentését célzó 2018-as Korea-közi megállapodás egyes részeinek felfüggesztésére. A dél-koreai nemzetbiztonsági tanács közleménye szerint a lépés magában foglalja a felderítési és megfigyelési műveletek helyreállítását az országok közötti katonai demarkációs vonal környékén.


Fotó: Getty Images/SOPA Images

A kilövést az ENSZ és más országok, köztük az Egyesült Államok és Japán is határozottan elítélték. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető mindenesetre gratulált tudósokból álló csapatának egy kémműhold felbocsátásához, és ezt az "űrhatalom új korszakának", a küldetést pedig "teljes körű önvédelmi gyakorlatnak" nevezte. A keddi kilövés volt az első azóta, hogy Kim szeptemberben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki nyilvánosan megígérte, hogy segít Phenjannak műholdakat építeni. Ez azért fontos, mert szakértők szerint már egy kezdetleges műholdas rendszer is lehetővé tenné Észak-Korea számára, hogy megfigyelje az amerikai, dél-koreai és japán csapatokat, ezzel pedig kulcsfontosságú katonai adatokhoz jusson.

A KCNA szerint Kim Dzsong Un személyesen figyelte a keddi kilövést, amely alig több mint egy héttel azelőtt történt, hogy Dél-Korea az amerikai Space X vállalat által üzemeltetett Falcon 9 rakétával tervezi első kémműholdjának űrbe küldését.

Érdekes részlet a hírrel kapcsolatban az a videó, amelyet november 23-án egy dél-koreai csillagászati obszervatórium tett közzé. A felvételt egy olyan kamera készítette, amelyet a dél-koreai Yonsei Egyetem meteorok megfigyelésére használ. Elemzők szerint a videón a Chollima-1 rakéta látható, valamint az, ahogy annak első fokozata leválik, majd felrobban, ami azért furcsa, mert ez a fokozat általában leválás után egyszerűen visszahullik a földre, vagy egy előre kijelölt helyen landol, mint például a SpaceX Falcon 9 rakétája.

Byun Yong-Ik, a Yonsei Egyetem csillagászprofesszora a Reutersnek azt mondta, a korábbi észak-koreai kilövések esetében ilyet nem figyeltek meg. A rakéta megsemmisítésére valószínűleg azért volt szükség, hogy Észak-Korea megakadályozza a dél-koreai és az amerikai hatóságokat abban, hogy megtalálják a földre visszahullott alkatrészeket, ezzel pedig értékes információkhoz jussanak a rakéta tulajdonságaival kapcsolatban.

Észak-Korea űrügynöksége közölte, hogy a közeljövőben további kémműholdak felküldését is tervezi, hogy ezzel továbbra is biztosítsa Dél-Korea és más, az észak-koreai fegyveres erők számára érdekes régiók megfigyelését.

(Borítókép: Getty Images/Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Naponta egy
Naponta egy "Napot" fogyaszt el a rekordokat döntő kvazár
A kvazárt négy évtizede fedezték fel, de extrém fényessége megtévesztette a kutatókat, így csak most derült ki, hogy a jelenség valójában a legfényesebb kvazár, amit valaha detektáltak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.