Európa lángokban áll, és ennek az elvárosiasodáshoz is köze van

2022 / 07 / 23 / Bobák Áron
Európa lángokban áll, és ennek az elvárosiasodáshoz is köze van
Európát az elmúlt hetekben régóta nem látott hosszúságú és intenzitású hőhullám sújtja. Szerte a kontinensen sorra dőlnek meg a melegrekordok, amit több országban a rettentő hőség és szárazság miatt kialakult, nagy kiterjedésű erdőtüzek is súlyosbítanak.

A brit meteorológiai szolgálat kedden jelentette be, hogy a London melletti Heathrow repülőtéren 40,2 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, amivel megdőlt az országban valaha mért abszolút melegrekord. A jelenség az elmúlt időszakban egyáltalán nem számít kivételesnek, hiszen csaknem egész Európát rendkívüli hőhullám sújtja, ami Portugáliától és Spanyolországtól indulva elérte Franciaországot, Nagy-Britanniát, majd Görögországot, Olaszországot és a közép-európai országokat is. A Portótól északra fekvő Pinhaõ meteorológiai állomáson már egy héttel ezelőtt 47 fokot mértek, néhány napja pedig már a jellemzően hűvösebb éghajlatú Hollandiában is csaknem 39 fokot mutattak a hőmérők. Az extrém hőséget Magyarország sem úszta meg, az Időkép előrejelzése szerint szombaton a 41,9 Celsius-fokos abszolút országos melegrekordhoz közeli hőmérsékletre is lehet számítani az országban.

A rendkívüli időjárás már eddig is ezrek életét követelte, a jelentések szerint Spanyolországban és Portugáliában is több mint ezer olyan haláleset történt, ami összefüggésbe hozható a tomboló hőséggel. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az extrém időjárás miatt Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban is nagy kiterjedésű erdőtüzek pusztítanak, ami miatt a BBC információi szerint már eddig is tízezreknek kellett elhagyniuk az otthonukat.


Brüsszelben július 19-én 46 Celsius-fokot mutatott a hőmérő (Fotó: Thierry Monasse/Getty Images)

Abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy az extrém időjárásért legalább részben az éghajlatváltozás a felelős, ami miatt a mostanihoz hasonló meteorológiai jelenségek egyre gyakoribbak és hosszabbak lesznek a kontinensen. A The New York Times szerint a jelenlegi hőhullámot a Portugália partjainál, a légkör felső részében megrekedt alacsony nyomású légtömeg okozza, amely teljesen leszakadt arról a nyugati futóáramlatról, amely nagy magasságban áramlik nagyjából a 30-ik és 60-ik szélességi kör között. Ez az alacsony nyomású terület maga felé vonzza az észak-afrikai meleg levegőt, példátlan hőhullámot okozva a kontinensen.

A kutatók egy része szerint a hőhullámok erősödésében fontos szerepet játszik az is, hogy az északi-sarki terület gyorsabban melegszik fel, mint a bolygó többi része, ezáltal pedig csökken az Egyenlítő és az Arktisz közötti hőmérséklet-különbség, ami a nyári szelek intenzitásának csökkenéséhez vezet. Ennek folyományaként a hőhullámok (és más időjárási jelenségek is) hosszabb ideig megrekedhetnek a kontinensen. Az extrém időjárási jelenségek kialakulásában szintén szerepe lehet az atlanti meridionális áramlási rendszer változásának is, ami fontos szerepet tölt be a kontinens éghajlatának szabályozásában. Ahogy arra a The New York Times emlékeztet, a potsdami klímakutató intézet tavaly publikált ezzel kapcsolatban egy kutatást, amelyben számítógépes szimulációk segítségével arra a következtetésre jutottak, hogy az áramlat gyengülése miatt a nyarak jóval szárazabbak lehetnek Európában.

A hosszan tartó, extrém hőség és szárazság több országban nagy kiterjedésű erdőtüzeket okozott, Franciaországban például Bordeaux mellett mintegy 20 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává, míg Spanyolországban legalább húsz olyan futótűz tombol jelenleg is, amit a tűzoltóknak nem sikerült megfékezniük. Ahogy azt Stephen Pyne környezettörténész a Wirednek kifejtette, a kontinensen tapasztalható tüzeknek meglehetősen sajátos okai vannak. Míg Kaliforniában vagy Ausztráliában jellemzően éppen az okozza a problémát, hogy az emberek egyre nagyobb számban költöznek ki a természetbe, ahol aztán véletlenül futótüzeket indítanak útjára, Európában éppen az okozza a problémát, hogy a gazdasági fejlődéssel együtt lejátszódott urbanizációs folyamat miatt bizonyos területek szinte teljesen elnéptelenedtek.


Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésével a spanyolországi Avilában, július 18-án (Fotó: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Pyne szerint az ilyen tüzek megelőzésére évezredeken keresztül megoldást jelentett, hogy a földművesek időről-időre felégették a tarlót, így nem tudott összegyűlni olyan mennyiségű "üzemanyag", ami ekkora tüzeket táplálhatna. Mivel azonban a védekezés napjainkban már sokkal inkább a kialakult tüzek minél előbbi elfojtására koncentrál, így egyre több olyan száraz növény halmozódik fel a vidéki területeken, amelyek egy futótűz kipattanása után nagyon hatékonyan tudják táplálni az ilyen tüzeket. A mediterrán klíma eleve kedvez az erdőtüzek kialakulásának, hiszen a csapadékos téli és tavaszi hónapok segítik a növényzet növekedését, amelyek aztán a nyári melegben elszáradnak és remek kiindulópontjává válhatnak a futótüzeknek. Ehhez adódik hozzá a klímaváltozás hatása, ami még szárazabbá és melegebbé tette a nyarakat.

Pyne szerint az elmúlt időszakban megfigyelhető változás, hogy a tüzek már a mérsékeltebb éghajlatú Közép-Európában is megjelentek annak ellenére, hogy ezeken a területeken a szárazság sokkal kevésbé jelent problémát, mint például Kaliforniában. A kutató szerint a tüzek jelentette kockázatot a felesleges növényzet ritkításával és kontrollált égetésekkel lehetne csökkenteni, noha abban a Wirednek nyilatkozó megszólalók egyetértettek, hogy utóbbi egész biztosan komoly ellenérzéseket váltana ki a lakosságból.

(Borítókép: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Rá sem lehet ismerni San Franciscóra az erdőtüzek miatt A máskor gyönyörű városban már nem csak a Golden Gate-híd vörös, a hatalmas füst miatt az ég is vörösessárgán izzik.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
A bolygónkon az életet a mágneses mező teszi lehetővé, ezért is fontos, hogy minél jobban megismerjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.