Európa legsikeresebb elektromos autója a Tesla Model 3 volt az első félévben

2021 / 08 / 01 / Rácz Tamás
Európa legsikeresebb elektromos autója a Tesla Model 3 volt az első félévben
Az amerikai villanyautóból kétszer annyi fogyott el júliusig, mint a második helyezett VW ID.3-ból.

2021 első féléves európai autóértékesítési adatainak összesítéséből kiderült, hogy a Tesla látványosan megelőzte hazai pályás konkurenseit. Az ugyan nem olcsó, viszont kiváló ér-érték arányú Model 3-ból több fogyott el, mint a második és harmadik helyezettből együttvéve és több mint kétszer annyi kelt el belőle, mint a második helyezettből.

Íme, a konnektorról tölthető hibrideket (PHEV) is tartalmazó top 10-es lista az eladási darabszámokkal:

Tesla Model 3 - 67.480
Volkswagen ID.3 - 31.030
Renault ZOE - 30.752
Volvo XC40 PHEV - 24.897
Volkswagen ID.4 - 24.886
Ford Kuga PHEV - 24.478
Hyundai Kona Electric - 22.294
Peugeot 3008 PHEV - 21.095
BMW 330e - 20.861
Kia e-Niro - 20.753

Az európai piacon az idei évben eddig az eladott autók csaknem ötöde, 19%-a volt elektromos autó vagy konnektorról is tölthető, tisztán elektromos üzemre több tucatnyi kilométeren át képes hibrid. Ez számszerűen 238 ezer villanyautót vagy PHEV-et jelent 2021 első felében.

A Tesla egyébként júniusban látványosan erősítette pozícióját: ebben a hónapban több mint 26.168 Model 3-ast adtak el Európában, ami azt jelenti, hogy több fogyott belőle, mint a havi második, harmadik és negyedik helyezettből összesen. (Renault Zoé: 8.244, VW ID.3: 7.101, VW ID.4: 6619)

Mivel azonban a hihetetlenül népszerű kisebbik Tesla szedán csak egyetlen modell, a Teslának pedig csak egy márkája van, a gyártók között már nem a Tesla vezeti az elektromos és/vagy plug-in hibrid autók eladási listáit. Az első a VW Csoport, 25%-os részaránnyal (a VW márka részesedése 11% az EV-piacból), második az Opel-Peugeot-Citroën-Fiat márkákat és még jó néhány brandet tömörítő Stellantis (14%). A BMW és a Daimler 11-11%-ot ért el, a Renault-Nissan pedig 9-et. A Tesla gyártóként hét százalékkal részesedett az Európában eladott elektromos illetve plug-in kocsik piacából.

További cikkek a témában:

A trend világos: visszaszorulóban Európában a fosszilis energiát használó autók piaci részesedése Az Európai Autógyártók Szövetsége adatai alapján nagyot szűkült a piac a hagyományos, kizárólag belső égésű motort használó járművek szempontjából. Kitérünk a talán meglepő hazai helyzetre is.

Hat év múlva az elektromos autók már olcsóbbak lehetnek, mint a benzinesek Egy új elektromos autó ma még csaknem kétszer annyiba kerül, mint egy hasonló tudású belső égésű motoros autó, a Bloomberg NEF piacelemző számításai szerint viszont ez a következő években radikálisan változni fog, 2030-ban pedig már olcsóbban vehetünk majd villanyautót, mint amennyiért ma egy benzinmotoros kocsit kapnánk.

A Jaguar négy éven belül leáll a benzines autók gyártásával A tervek szerint 2025-től csak elektromos Jaguarokat gyártanak majd.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.