Európa űrbeli igáslova nyugdíjba megy 2023 / 06 / 19 / Bobák Zsófia

Az Európai Űrügynökség Ariane rakétái régóta szolgálják az űrbeli szállítási feladatok elvégezésében az ügynökséget, az első, Ariane-1-es típustól kezdve, amely 1979 karácsonyán indult útnak Kourou-ból. Az Ariane-1 elsődleges célja a telekommunikációs műholdak pályára állítása volt, később ezt a feladatot az egyre nagyobb teljesítményű és méretben is növekvő utódai végezték el. A rakéták teherbírása is folyamatosan nőtt: az első, 1,83 tonnás kapacitástól kezdve az Ariane-5 majdnem 10 tonnás kapacitásáig, amely a geostacionárius átviteli pályára való szállítás teherbírását jelenti. Az Ariane-5 rakéta első, egyébként sikertelen tesztútjára 1996-ban került sor, de a kezdeti nehézségek után 1999-ben már az XMM-Newton Röntgenteleszkópot állította pályára. A régóta szolgáló rakétát az Ariane-6 fogja hamarosan leváltani, ami 60 méteres hosszával és 900 tonnás tömegével az eddigi legfejlettebb tagját képviseli az Ariane-családnak. (Fotó: ESA/CNES/Arianespace)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.