Európában a víz alatt kutatnak egy ősi civilizáció után

2022 / 11 / 23 / Felkai Ádám
Európában a víz alatt kutatnak egy ősi civilizáció után
A „vízalatti Stonehenge” 10 kilométeren át húzódik a Boden-tó alatt. 5500 éve építették.

Európában akad egy hatalmas neolitikus építmény, amit nehéz megtalálni, mivel a Boden-tó alatt található. A Boden-tó Ausztria, Németország és Svájc határán fekszik az Alpok északi lábánál, és ez Közép-Európa harmadik legnagyobb tava a Balaton és a Genfi-tó után. A vízalatti „Stonehenge” kifejezés nagyjából 170 kőrakást jelent, melyet emberek építhettek ismeretlen céllal 5500 éve – számol be róla a The Vice.

A kőhalmok ezen 10 kilométeren átnyújtózó rendezett vonaláról 2021-ben született egy nagyobb tanulmány, de már 2015-ben felfedezték őket. A kőrakások többször 4 méter szélesek, a magasságuk pedig akár 2 méter is lehet, így a felépítésük rengeteg erőfeszítést és időt igényelhetett, viszont ennek a 10 kilométer hosszú neolitikus objektumnak a funkciója ismeretlen. Maga a léte viszont egy komolyabban szervezett közösségre utal. A kutatást vezető régész, Urs Leuzinger úgy nyilatkozott a Vice-nak, hogy az említett közösség a tavat körülelő parti sávon élhetett. Az éghajlati változások miatt egyébként megemelkedett a tó szintje, a neolitikumban 3-5 méterrel is sekélyebb lehetett.

A feltárások jelenleg is tartanak, de 2021-ben több fontos megállapítást is tettek: ekkor derült ki, hogy a romok körülbelül 5500 évesek lehetnek. Eddig egy kőrakást tanulmányoztak, de jelenleg egy másik vizsgálata folyik – eszerint mindkettőn hasonló nyomok: kőbaltával ütött vágások fedezhetőek fel. A kutatók korábban már ráakadtak pár közöli cölöpökön álló falu nyomára, amelyekben a környéki mocsarakban élő neolitikus emberek éltek. A kutatásvezető szerint a lenyűgöző építmény azonban nem egyetlen falu munkája, ahhoz túl nagy falat lett volna, ehelyett több település összehangolt munkájára volt szükség. Ez természetesen valamiféle szervezettségre utal a tó körül élő népeknél, illetve valami komoly szándékra, amely ebben az építményben öltött testet. A mostani kutatások állapították meg azt is, hogy ilyen kőépítmények még a tó északi partvonalán, Németország területén is akadnak.

Hogy mire volt jó egyáltalán ez az építmény, arra több feltevés is akad: mesterséges szigetek alapzata, horgásztornyok, temetkezési helyek, határerődítmények, napfordulókon alapuló naptárak, vagy másmilyen kultikus csillagászati helyek. Leuzinger személyes hipotézise szerint valami kultikus, szertartási jelleg lehetett a cél, bár erre nincs bizonyítéka. Szerinte viszont nem valószínű, hogy ezek az építmények temetkezési szertartást szolgáló mesterséges szigetek lettek volna, mivel a korból egyelőre egyetlen temetőt sem találtak, így azt sem tudják, hogy a helyieknek milyen temetkezési szokásaik voltak.

(Kép: Facebook/Kanton Thurgau)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.