Európában lenyomták az elektromos és hibrid autók a dízeleket

2020 / 11 / 02 / Rácz Tamás
Európában lenyomták az elektromos és hibrid autók a dízeleket
2020 szeptembere: az első hónap, amikor Európában több elektromos és hibrid autót adtak el, mint dízelt.

Benzines, részben vagy teljesen elektromos, végül dízel: ez volt az európai értékesítések összesítésének eredménye idén szeptemberben az autóipari adatszolgáltató-elemző cég, a Jato kimutatása szerint. Az idén szeptemberben eladott 1,3 millió új autó csaknem felét benzinmotor mozgatja, míg a hibrid- és elektromos autók valamint a dízelek nagyjából 1/4-1/4 arányt képviselnek a forgalomból, de 24,8%-kal a dízelek szorultak a harmadik helyre. (A maradék 3% a gázüzemű autóké.)


Ábra: Jato

A villamosított hajtásláncú autók egy része persze nem kapna zöld rendszámot: ezek között a Jato összesítésében ott vannak a mild-hibrid és a full hibrid, konnektorról nem tölthető modellek is. Sőt: ezek teszik ki az elektromos hajtómotorral is rendelkező eladott autók nagyobbik részét (53%).

A plug-in hibridek közül Európában a Mercedes A-osztály konnektorról is tölthető autója a legsikeresebb modell, de az összesítésben is a Mercedes vezeti a plug-in hibridek eladási listáját a Volvo és a BMW előtt. (Halkan megjegyezzük azért, hogy a Mercedes kínál konnektorról is tölthető dízel hibrid modelleket is.) A tisztán elektromos autók közül pedig a Tesla Model 3 a kedvenc, őt követi a Renault Zoé és a Volkswagen új villanyautója, az ID.3. A klasszikus hibridek bajnoka természetesen a Toyota.


Ábra: Jato

Egy évtizeddel ezelőtt még a dízelek álltak az európai eladások élén, 50%-kal. Az elektromos és hibrid autók 2010. szeptemberében csupán az eladások egy százalékát tették ki!

Amerikát elárasztják az elektromos pickupok Az amerikai autópiac három vezető modellje három pickup. Nem csoda, hogy ott mindenki ebből a tortából akar kiharapni egy darabot az elektromos átmenet zűrzavarában.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.