Európai Űrügynökség: csökkenteni kell a Föld körül keringő űrszemét mennyiségét, vagy nagy baj lesz

2023 / 06 / 25 / Bodnár Barna
Európai Űrügynökség: csökkenteni kell a Föld körül keringő űrszemét mennyiségét, vagy nagy baj lesz
Az ESA szerint az űrben keringő, emberi tevékenység kapcsán keletkező irányítatlan tárgyak rendkívüli veszélyt jelentenek többek között a műholdakra. Az Űrügynökség kezdeményezése a fenntartható űrkutatás elősegítését, az űrszemét csökkentését, és az űrben lévő emberi infrastruktúrát veszélyeztető jelenségek pontos és megbízható előrejelzését tűzte ki célul.

Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) főigazgatója felszólított minden, európai űrkutatásban érdekelt felet, beleértve az új szereplőket is, hogy tegyenek határozott lépéseket az űrszemét csökkentése érdekében az űrügynökség Zero Debris Charter nevű kezdeményezéséhez való csatlakozáson keresztül. Az ESA a 2023-as Paris Air Show rendezvényen arra is felhívta a figyelmet, hogy az űrben végzett műveletek biztonságának és fenntarthatóságának érdekében minden, ezen a területen tevékenykedő vállalatnak és cégnek kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a lehető legkevesebb űrszemetet termelje.

A Föld körül keringő műholdak mindennapi életünk részévé váltak. Űrkutatáshoz, Föld-megfigyeléshez, meteorológiához, klímakutatáshoz, távközléshez, navigációhoz és emellett még sok más célra használjuk őket. Ezek mellett jelenleg számos egyéb objektum kering a Föld körül, például már nem működő műholdak, rakéták különböző alkatrészei, valamint múltbeli robbanások és ütközésekből származó anyagok darabjai. Az ESA szerint

mintegy 36 ezer teniszlabdánál nagyobb tárgyról van szó, amelyeknek csupán 13 százaléka van emberi irányítás alatt. A többi gyakorlatilag űrszemét, amely veszélyezteti az összes olyan műholdat, amelyektől gazdaságunk és társadalmunk függ.

A Zero Debris (magyarul Zéró Szemét) Charta célja, hogy összehangolja az ESA korábbi, hasonló kezdeményezéseit, és globális konszenzust alakítson ki az űrszemét, illetve az űrkutatás fenntarthatóságával kapcsolatban. Az űrügynökséghez az eseményen olyan meghatározó szereplők is csatlakoztak, mint az Airbus Defense and Space, az OHB SE és a Thales Alenia Space.

A Zero Debris Charta része az ESA több hasonló kezdeményezést magába foglaló PROTECT nevű programjának, amely az űrben elhelyezett eszközök védelmét tűzte ki célul. A Föld körüli pályán lévő műholdak ugyanis nagy veszélynek vannak kitéve, a kiszámíthatatlan naptevékenység kárt tehet az eszközökben, sőt könnyen el is pusztíthatja azokat.

Európa sebezhető az űrszemét és a naptevékenység okozta zavarokkal szemben, miközben a társadalom egyre nagyobb mértékben függ a műholdas szolgáltatásoktól. Az ESA szerint még egy mérsékelt napvihar is több mint 13 milliárd eurós kárt és szolgáltatáskiesést okozhat Európának. Példaként a 2012-es hatalmas napkitörést említik, amikor 10-15 percen belül a Napból két koronakidobódás is történt, csak a szerencsének köszönhető, hogy ezek épp elkerülték bolygónkat. Egy ilyen esemény során a napkorona egy darabja lökődik ki a bolygóközi térbe, hatalmas energia szabadul fel, az így létrejött mágneses felhő pedig óriási károkat okozhat, ha eltalálja a Földet, például jelentősen megzavarhatja a műholdak, áramhálózatok és kommunikációs eszközök működését is.

Az ESA szerint a fentiek miatt Európának olyan működő rendszereket kell kidolgoznia, amelyek lehetővé teszik a természeti és emberi tevékenység által előidézett veszélyek észlelését, azonosítását és elkerülését az űrben.

A borítókép illusztráció. Forrás: Getty Images/janiecbros


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
Végérvényesen kiderült, hogy az antianyag kapcsán sem létezik az antigravitáció, hanem a gravitáció ugyanúgy hat rá, mint a rendes anyagra. Ezek szerint tehát Einsteinnek (megint) igaza volt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.