Éveket késett, de a NASA végre bemutatta a legerősebb rakétáját

2019 / 12 / 10 / Felkai Ádám
Éveket késett, de a NASA végre bemutatta a legerősebb rakétáját
Az SLS űrutazási rendszer annak az Artemisz projektnek a része, melynek célja, hogy az Egyesült Államok ismét embert küldjön a Holdra. A hétvégén New Orleansban, a Michoud Assembly Facility-ben a nyilvánosság előtt is bemutatták, hol tart a munka. Az SLS-t a rendezvényen a valaha épített, legerősebb rakétának nevezték.

Hétfőn a Twiterre is feltöltöttek egy videót, amelyen az űrügynökség az SLS hatalmas folyékony-hidrogén tartályát teszteli. A teszt részeként a tartály eltört, de előtte öt órán át kibírta a tervezett szállítási teher 260 százalékát. A tartály amúgy az SLS első vagy másképp: „core” fokozata, és központi szerepet tölt be a projektben. A NASA állítása szerint ugyanis ez az egyetlen rakéta, amely egyetlen úttal képes eljuttatni a Hold felszínére a NASA mély űrben használt hajóját, az Oriont, az asztronautákat és a rakományt is.

Jim Bridenstine on Twitter

Success! Engineers @NASA_Marshall tested the @NASA_SLS liquid hydrogen test article tank to failure - the tank withstood more than 260% of expected flight loads before buckling and rupturing! #Artemis MORE: https://t.co/xznmov26FP https://t.co/qAIyapEJA5

A SLS fejlesztése sokat késett, és jócskán túllépte a tervezett pénzügyi keretet, és a projekt végül 17 milliárd dollárba került. A NASA az első tesztrepülést egyébként az idei évre tervezte.

A rakéta majdnem végigér a 65 méter magas állványon, tehát tényleg gigászi. Sőt a mérnökök szerint ez volt a legnagyobb szabású, kontrollárt, hasonló tartályon végzett, bukásig tartó teszt az űrügynökségnél. Az SLS pedig akár évtizedekig is kiszolgálhatja az űrmissziókat.

(Kép: NASA, forrás: futurism.com, engadget)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.