Ez a drón végezhetett Szulejmánival

2020 / 01 / 05 / Felkai Ádám
Ez a drón végezhetett Szulejmánival
Az Al Arabia értesülése szerint az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egység parancsnoka, Kászim Szulejmáni Szíria felől érkezett, és vele volt a libanoni Hezbollah néhány tisztje is, amikor az őket szállító autókba csapódott egy levegő-föld Hellfire R9X rakéta a Bagdadi Nemzetközi Repülőtér közelében január 3-án.

A New York Times ezzel együtt arról is beszámolt, hogy a lövedéket drónról lőtték ki.

Ninja a pokolból

Az AGM-114 Hellfire R9X annak a Hellfire-nek, egy levegő-föld rakétának a módosított változata, amit eredetileg páncélosok ellen fejlesztettek ki az USA hadserege számára. Az R9X-et 2017-ben kezdték el titokban fejleszteni, és csak 2019-ben mutatták be, kifejezetten fontos célpontok elleni, precíziós dróncsapásokhoz tervezték. Ennek megfelelően a lövedék nem robban, hanem a kinetikus robbanófejből egy hatpengés rendszer ugrik elő, és száguld keresztül a célpontokon, mindezt úgy, hogy a legkevesebb kárt okozza a célpontok környezetében.

A csendes, precíz, pengés megoldás miatt lett az R9X beceneve a „Ninja”.

A rakétát elsősorban terrorista célpontok likvidálására fejlesztették ki, és az R9X már több fontos figurával is végzett, például 2019-ben Jamal Ahmad Mohammad Al Badawival, aki a USS Cole hadihajó ellen 2000-ben végrehajtott bombamerénylet mögött állt. De a Ninja ölte meg 2017-ben Abu Khayr al-Masri al-Káida vezért is.

A módosított Hellfire-ről azonban csak a Gulf News számolt be, az amerikai hadsereg pedig semmilyen részletet nem közölt a támadásról. Viszont egy kiszivárgott felvételen lángoló, kiégett autóroncsok láthatóak. Az iráni állami média mindeközben helikopteres támadást emleget.

A drón

A műveletben a US MQ-9 Reaper drónt vetette be az amerikai hadsereg. Az MQ-9 többfajta misszióra is alkalmas, sokáig működőképes, nagy hatótávolságú, távirányítású repülő. A gép hosszútávú érzékelőkkel, több kommunikációs módot lehetővé tevő rendszerekkel és precíziós fegyverekkel van felszerelve, és kifejezetten arra tervezték, hogy bonyolult, veszélyes küldetéseket hajtson végre ellenséges légtérben – tehát éppen olyat, mint amilyen Szulejmáni meggyilkolása volt.

(Kép: Wikipedia)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.