Ez a drón végezhetett Szulejmánival

2020 / 01 / 05 / Felkai Ádám
Ez a drón végezhetett Szulejmánival
Az Al Arabia értesülése szerint az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egység parancsnoka, Kászim Szulejmáni Szíria felől érkezett, és vele volt a libanoni Hezbollah néhány tisztje is, amikor az őket szállító autókba csapódott egy levegő-föld Hellfire R9X rakéta a Bagdadi Nemzetközi Repülőtér közelében január 3-án.

A New York Times ezzel együtt arról is beszámolt, hogy a lövedéket drónról lőtték ki.

Ninja a pokolból

Az AGM-114 Hellfire R9X annak a Hellfire-nek, egy levegő-föld rakétának a módosított változata, amit eredetileg páncélosok ellen fejlesztettek ki az USA hadserege számára. Az R9X-et 2017-ben kezdték el titokban fejleszteni, és csak 2019-ben mutatták be, kifejezetten fontos célpontok elleni, precíziós dróncsapásokhoz tervezték. Ennek megfelelően a lövedék nem robban, hanem a kinetikus robbanófejből egy hatpengés rendszer ugrik elő, és száguld keresztül a célpontokon, mindezt úgy, hogy a legkevesebb kárt okozza a célpontok környezetében.

A csendes, precíz, pengés megoldás miatt lett az R9X beceneve a „Ninja”.

A rakétát elsősorban terrorista célpontok likvidálására fejlesztették ki, és az R9X már több fontos figurával is végzett, például 2019-ben Jamal Ahmad Mohammad Al Badawival, aki a USS Cole hadihajó ellen 2000-ben végrehajtott bombamerénylet mögött állt. De a Ninja ölte meg 2017-ben Abu Khayr al-Masri al-Káida vezért is.

A módosított Hellfire-ről azonban csak a Gulf News számolt be, az amerikai hadsereg pedig semmilyen részletet nem közölt a támadásról. Viszont egy kiszivárgott felvételen lángoló, kiégett autóroncsok láthatóak. Az iráni állami média mindeközben helikopteres támadást emleget.

A drón

A műveletben a US MQ-9 Reaper drónt vetette be az amerikai hadsereg. Az MQ-9 többfajta misszióra is alkalmas, sokáig működőképes, nagy hatótávolságú, távirányítású repülő. A gép hosszútávú érzékelőkkel, több kommunikációs módot lehetővé tevő rendszerekkel és precíziós fegyverekkel van felszerelve, és kifejezetten arra tervezték, hogy bonyolult, veszélyes küldetéseket hajtson végre ellenséges légtérben – tehát éppen olyat, mint amilyen Szulejmáni meggyilkolása volt.

(Kép: Wikipedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.