Ez a drón végezhetett Szulejmánival

2020 / 01 / 05 / Felkai Ádám
Ez a drón végezhetett Szulejmánival
Az Al Arabia értesülése szerint az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egység parancsnoka, Kászim Szulejmáni Szíria felől érkezett, és vele volt a libanoni Hezbollah néhány tisztje is, amikor az őket szállító autókba csapódott egy levegő-föld Hellfire R9X rakéta a Bagdadi Nemzetközi Repülőtér közelében január 3-án.

A New York Times ezzel együtt arról is beszámolt, hogy a lövedéket drónról lőtték ki.

Ninja a pokolból

Az AGM-114 Hellfire R9X annak a Hellfire-nek, egy levegő-föld rakétának a módosított változata, amit eredetileg páncélosok ellen fejlesztettek ki az USA hadserege számára. Az R9X-et 2017-ben kezdték el titokban fejleszteni, és csak 2019-ben mutatták be, kifejezetten fontos célpontok elleni, precíziós dróncsapásokhoz tervezték. Ennek megfelelően a lövedék nem robban, hanem a kinetikus robbanófejből egy hatpengés rendszer ugrik elő, és száguld keresztül a célpontokon, mindezt úgy, hogy a legkevesebb kárt okozza a célpontok környezetében.

A csendes, precíz, pengés megoldás miatt lett az R9X beceneve a „Ninja”.

A rakétát elsősorban terrorista célpontok likvidálására fejlesztették ki, és az R9X már több fontos figurával is végzett, például 2019-ben Jamal Ahmad Mohammad Al Badawival, aki a USS Cole hadihajó ellen 2000-ben végrehajtott bombamerénylet mögött állt. De a Ninja ölte meg 2017-ben Abu Khayr al-Masri al-Káida vezért is.

A módosított Hellfire-ről azonban csak a Gulf News számolt be, az amerikai hadsereg pedig semmilyen részletet nem közölt a támadásról. Viszont egy kiszivárgott felvételen lángoló, kiégett autóroncsok láthatóak. Az iráni állami média mindeközben helikopteres támadást emleget.

A drón

A műveletben a US MQ-9 Reaper drónt vetette be az amerikai hadsereg. Az MQ-9 többfajta misszióra is alkalmas, sokáig működőképes, nagy hatótávolságú, távirányítású repülő. A gép hosszútávú érzékelőkkel, több kommunikációs módot lehetővé tevő rendszerekkel és precíziós fegyverekkel van felszerelve, és kifejezetten arra tervezték, hogy bonyolult, veszélyes küldetéseket hajtson végre ellenséges légtérben – tehát éppen olyat, mint amilyen Szulejmáni meggyilkolása volt.

(Kép: Wikipedia)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.