Elkészült a high-tech karkötő, ami kiüti az összes mikrofont a közelben

2020 / 02 / 17 / Bobák Áron
Elkészült a high-tech karkötő, ami kiüti az összes mikrofont a közelben
Akár tetszik, akár nem, a modern világban körülvesznek minket a mikrofonok. Mikrofon van a telefonunkban, a laptopunkban, a fülhallgatónkban, a tévénkben, az okos hangszórónkban, de akár a robotporszívónkban vagy a hűtőszekrényünkben is lehet. És bár hivatalosan nincs mitől tartanunk, az biztos, hogy a Google-t, az Amazont és az Apple-t is érte már olyan vád, hogy a személyi asszisztenseik többet hallgatóznak, mint amennyit kellene.

A bracelet of silence, avagy "a csönd karkötőjének" ötlete a The New York Times szerint egy családi perpatvarból eredeztethető. Ahogy több millió honfitársa, Ben Zhao is jó ötletnek tartotta, hogy beszerezzen otthonra egy Amazon Alexát, amit a dolgozószobában helyezett el. A feleségének ez viszont egyáltalán nem volt az ínyére, Heather Zeng ugyanis meg van róla győződve, hogy a személyi asszisztens minden szavukat lehallgathatja. Lévén mindketten a Chicagói Egyetemen dolgoznak, úgy döntöttek, hogy a problémát felnőttek módjára rendezik, és néhány munkatársuk segítségével elkészítették a karkötőt, ami minden mikrofont "megsüketít" a közelben.

A csend karkötője 24 hangszóróval van ellátva, amik ultrahangot bocsátanak ki magukból. Ez az emberi fül számára nem hallható tartomány, a mikrofonokat viszont tökéletesen megsüketíti a magas frekvenciájú hang.

Hogy mi értelme egy ilyen karkötőnek, talán Magyarországról nézve sem teljesen érthetetlen, ám az USA-ban még sokkal praktikusabb. Felmérések szerint az országban minden ötödik nagykorú amerikainak van okoshangszórója, a Google és az Amazon kamerája pedig több millió otthonban van felszerelve. És bár az Alexa, a Siri vagy a Google Assistant hivatalosan csak akkor kapcsol be, ha elhangzik a hívószó (pl. "Ok, Google"), a gyakorlatban ez nem mindig így működik. A Northeastern Egyetem két kutatója például 120 órányi tévéműsorral tesztelte a személyi asszisztenseket, és azt találták, hogy azok több tucatszor felébredtek, amikor a tévében a hívószavukhoz hasonló kifejezés hangzik el.

Ha ez nem lenne elég, a Google szúrópróbaszerűen egyébként is belehallgat az okoshangszórók felvételeibe. Tavaly év végén elég nagy port kavart, amikor egy belga csatorna több mint ezer ilyen felvételhez jutott hozzá a Google egyik partnerétől, a csatornának pedig a felvételek alapján az egyik felhasználó címét is sikerült beazonosítania. Bár a Google állítása szerint az ilyen felvételeket kizárólag anonim módon, a hangfelismerés tökéletesítése céljából használják, a történtek fényében érthető, ha ez nem mindenkit nyugtatott meg.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.