Ez a leghatékonyabb flörtölési technika a tudomány jelen állása szerint

2022 / 05 / 06 / Felkai Ádám
Ez a leghatékonyabb flörtölési technika a tudomány jelen állása szerint
A Norvég Műszaki és Tudományegyetem (NTNU) kutatói azonosítottak egy olyan flörtölési technikát, amely majdnem mindig működik bárki számára, szinte az összes szituációban.

A Norvég Műszaki és Tudományegyetem (NTNU) két amerikai egyetemmel közösen egy nemzetközi vizsgálat során kereste az univerzálisan sikeres flörtölési stratégiákat. A kutatók közel 1000 amerikai és norvég diákot kérdeztek meg arról, hogy mennyire tartanak hatékonynak 40 különböző flörtölési stratégiát rövidtávú- vagy hosszú távú kapcsolatok kialakítása céljából. A kérdőív arra is kitért, hogy az ismerkedést kezdeményező fél nő-e vagy férfi. A kutatók a szexuális stratégiák elméletét alkalmazták a munkájuk kereteként. Ennek az elméletnek a változatait egyéb összefüggésekben a férfiak és a nők partnerkeresése kapcsán korábban már mások felhasználták, a mostani azonban az első alkalom, hogy az elméletet a flört hatékonyságának vizsgálatára alkalmazták.

A kutatók a diákok kapcsán több paramétert is figyelembe vettek – így azok nyitottságát, életkorát, vallási elköteleződésüket, azt hogy mennyire hajlandóak kapcsolatot kialakítani valakivel, és végül azt is, hogy az adott illető mennyire vonzó. Ezek a faktorok azonban nagyon kevés vagy semmilyen szerepet nem játszottak azzal kapcsolatban, hogy a válaszadók miként rangsorolták a különböző stratégiák hatékonyságát. A kutatás egyik érdekes eredménye, hogy maga a flörtölés nagyon hasonlóan zajlik az USA-ban és Norvégiában, és emellett a kulturális hovatartozás csak kevésbé befolyásolja azt – de a testbeszéd, az első kezdeményezés vagy a nagylelkűség mértéke például kultúrafüggőek.

Magyarán ezek alapján úgy tűnik, hogy a flörtölés univerzális, ami annyiban nem meglepő a kutatók szerint, hogy részben legalábbis biológia által irányított, hogy párt találjunk magunknak. Kiderült azonban az is, hogy az univerzális stratégiákat az emberek a kulturális hovatartozásuk alapján finomhangolják.

Mindezek után térjünk rá arra, ami valószínűleg mindenkit foglalkoztat, hogy mi a korábban említett, aduász stratégia! A legtöbb stratégia nem működik minden esetben, például ha valaki rövidtávú-kapcsolatot akar, akkor az ölelés vagy arcpuszi annyira nem lesz sikeres. Azok a férfiak, akik viszont hosszú távú kapcsolatra vágynak, akkor lehetnek sikeresek, ha nagylelkűnek mutatkoznak, és olyannak, aki képes hosszabb távon is elkötelezni magát. Azonban akad egy közel kontextusfüggetlen szuper fegyver a flörtölésben, és ez a humor.

A kutatásvezetője szerint a diákok véleményei alapján a humor, vagy az, hogy valakit megnevetettünk, a leghatékonyabb azoknál a férfiaknál, akik hosszú távú kapcsolatot keresnek. Viszont a legkevésbé hatékony azoknak a nőknek, akik egyéjszakás kalandot szeretnének mindössze. Ugyanakkor ha nevetünk a másik viccein, az hatékony flörtölési taktika mindkét nem számára. Magyarán nem csak az a fontos, hogy humorosak legyünk, hanem hogy nevessünk a másik viccein.

A humor tehát a flörtölés egy fontos eszköze, viszont a kutatók hozzáteszik, hogy mégsem érdemes rögtön ezzel kezdeni az ismerkedést. Első körben a szemkontaktus és az egymásra mosolygás lehetnek működő „technikák”, és ezt követhetik az ismerkedés következő fokain a fejlettebb stratégiák – például tehát a humor.

(Kép: Pixabay/Pixaline)


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.