Ez a magyar app 'elaltatja magát', és megszűri, milyen alkalmazásokat láthat a gyerek

2021 / 04 / 21 / Perei Dóra
Ez a magyar app 'elaltatja magát', és megszűri, milyen alkalmazásokat láthat a gyerek
Kezdőalkalmazásként beállítva Alfi megszűri, milyen alkalmazásokat láthat és használhat a gyermek. A szülő kiválaszthatja a telepített alkalmazások közül, hogy melyeket jelenítse meg - ebben a kutatók ajánlásokkal segítik a szülőt. A reklámmentes, ingyenesen letölthető alkalmazás ezen kívül odafigyel a képernyőidő szabályozására is.

Az Alfi magyar nyelvű, ingyenes applikációcsomag, amelyet magyar kutató pszichológusok, biológusok és informatikusok fejlesztettek az ELTE Természettudományi Kar Alfa Generáció Laborjában, kifejezetten óvodás korú gyermekek részére. Pozitív hatásának teszteléséhez jelenleg is önkénteseket várnak. Az ELTE pszichológusai, biológusai és informatikusai által összerakott applikáció biztonságos és gyerekbarát fejlesztő játék, az adott korcsoportnak szóló tartalmakkal. Elsősorban a négy-hat éves korosztálynak ajánlják, és olyan játékokat tartalmaz, melyek fejlesztik a kreativitást, a memóriát, a logikai és érzelmi készségeket, valamint a társas interakciókra is ösztönöznek.

A projekt résztvevői emellett szeretnének a szülőknek segíteni az egészséges mennyiségű képernyőidő betartatásában és az ezzel kapcsolatos konfliktusok elkerülésében is. A reklámmentes, ingyenesen letölthető alkalmazás odafigyel a képernyőidő szabályozására is:

ha elérkezik a szülő által beállított játékidő vége, akkor az app először álmos lesz, aztán el is alszik.

De be lehet állítani rajta azt is, hogy jelezze az esti mese idejét, ráadásként pedig felajánlja "A Kék Ajtó titka" című mese interaktív, állatkerti kalandjait. Kezdőalkalmazásként beállítva pedig az Alfi megszűri, milyen alkalmazásokat láthat és használhat a gyermek. A szülő kiválaszthatja a telepített alkalmazások közül, hogy melyeket jelenítse meg – ebben a kutatók ajánlásokkal segítik a szülőt.

Az applikáció pozitív hatását tudományos módszerekkel is vizsgálják, melyhez jelenleg is várják a résztvevőket, akik segítenének tesztelni, lehet-e egy ilyen applikációval fejleszteni a gyerekek készségeit. A kutatás két játékos tesztalkalomból és Alfi kipróbálásából áll. Aki gyermekével jelentkezne a kutatásba, attól azt kérik, előtte ne töltse le gyermekének az applikációt. A tesztek helyszínét az ELTE Természettudományi kara biztosítja (1117, Budapest, Pázmány Péter stny. 1/C). Az érdeklődők itt jelentkezhetnek a kutatásra, aki pedig inkább csak letöltené az applikációt, erre a linkre kattintva megteheti.

(Fotó: Unsplash/Julia_Coimbra)

További cikkek a témában:

Online kaszinót rejtettek egy telefonos gyerekjátékba Az alkalmazás átcsúszott az Apple App Store-jának az ellenőrző rendszerén.

"A fél- és hatéves kor közötti gyerekek fotói napok alatt felkerülnek a darkwebre" "Az internet nem felejt, vagyis amit egyszer feltöltöttünk, azt soha többé nem tudjuk letörölni." Csizmazia-Darab Istvánnal, az ESET kiberbiztonsági szakértőjével beszélgettünk a gyerekekre - és a felnőttekre - leselkedő internetes veszélyekről.

Egy kisbaba írta az USA Stratégiai Parancsnokságának rejtélyes Twitter üzenetét Se számítógépet, se gyereket nem jó felügyelet nélkül hagyni.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.