Ez a medúzaszerű robot lehet a megoldás az óceánok megtisztítására 2023 / 06 / 14 / Bodnár Barna

A stuttgarti Max Planck Intézet kutatói egy medúza mozgását utánzó vízalatti robotot fejlesztettek ki, amely a jövőben alkalmas lehet az óceánokban lévő szemét összegyűjtésére. A szinte teljesen zajtalan gép képes rögzíteni a teste alatti tárgyakat anélkül, hogy megérintené azokat, így zavartalanul mozoghat olyan akadályokkal teli, érzékeny környezetben is, mint például a korallzátonyok. A medúzák az úszásuk során keletkező áramlatok segítségével képesek „elkapni” az útjukba kerülő tárgyakat, ezt a tulajdonságukat használják táplálékszerzés közben is. A robot szintén így mozog, és a teste körül is keringeti a vizet, ez teszi képessé tárgyak, például hulladékdarabok összegyűjtésére. A robot megépítéséhez a mérnökök elektrohidraulikus alkatrészeket használtak, amelyek mesterséges izmokként mozgatják a robotot. Ezeket az izmokat légpárnák, puha és merev alkatrészek veszik körül, amelyek stabilizálják és vízállóvá teszik a szerkezetet. Ily módon a robot karjain átáramló áram nem érintkezik a környező vízzel, viszont szabályos időközönként áthalad a vékony vezetékeken, ami az „izmok” ismétlődő összehúzódását és ernyedését okozza. Ez lehetővé teszi a robot számára, hogy kecsesen ússzon, és örvényeket hozzon létre a teste alatt. A tervezők szerint a robotok tömeges alkalmazása segíthet jelentősen csökkenteni az óceánok szennyezettségét.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.