Ez a medúzaszerű robot lehet a megoldás az óceánok megtisztítására 2023 / 06 / 14 / Bodnár Barna

A stuttgarti Max Planck Intézet kutatói egy medúza mozgását utánzó vízalatti robotot fejlesztettek ki, amely a jövőben alkalmas lehet az óceánokban lévő szemét összegyűjtésére. A szinte teljesen zajtalan gép képes rögzíteni a teste alatti tárgyakat anélkül, hogy megérintené azokat, így zavartalanul mozoghat olyan akadályokkal teli, érzékeny környezetben is, mint például a korallzátonyok. A medúzák az úszásuk során keletkező áramlatok segítségével képesek „elkapni” az útjukba kerülő tárgyakat, ezt a tulajdonságukat használják táplálékszerzés közben is. A robot szintén így mozog, és a teste körül is keringeti a vizet, ez teszi képessé tárgyak, például hulladékdarabok összegyűjtésére. A robot megépítéséhez a mérnökök elektrohidraulikus alkatrészeket használtak, amelyek mesterséges izmokként mozgatják a robotot. Ezeket az izmokat légpárnák, puha és merev alkatrészek veszik körül, amelyek stabilizálják és vízállóvá teszik a szerkezetet. Ily módon a robot karjain átáramló áram nem érintkezik a környező vízzel, viszont szabályos időközönként áthalad a vékony vezetékeken, ami az „izmok” ismétlődő összehúzódását és ernyedését okozza. Ez lehetővé teszi a robot számára, hogy kecsesen ússzon, és örvényeket hozzon létre a teste alatt. A tervezők szerint a robotok tömeges alkalmazása segíthet jelentősen csökkenteni az óceánok szennyezettségét.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.