Ez a mézeskalácsház tízszer kisebb egy hajszálnál

2019 / 12 / 26 / Felkai Ádám
Ez a mézeskalácsház tízszer kisebb egy hajszálnál
Egy kanadai tudós a hamiltoni McMaster Egyetemen olyan mézeskalácsházat alkotott, amellyel ha el akarnánk büszkélkedni, akkor mikroszkópot kellene adnunk a kedves vendégeinknek. Ráadásul megenni sem lenne túl bölcs dolog, mivel teljesen szilíciumból készült.

Akkor mire jó? – kérdezhetjük még az ünnepi készülődésben született pragmatizmussal. A válasz: Travis Casagrande, a ház és az annak otthont adó hóember építője az elektronmikroszkóp képességeit szerette volna bemutatni a laikusoknak.

Az egészségügyben az elektronmikroszkópot (mely eszköz akár kétmilliószoros nagyításra képes) például arra használják, hogy pontosan megállapítsák egy adott helyen hány rákos sejt található. A technológia másik felhasználása az anyag tulajdonságainak a tanulmányozása:


Jobboldalt egy hajszál, baloldalt a hóember

„Segítünk a kutatóknak megérteni az anyag szerkezetét és tulajdonságait, mindezt azért, hogy megoldjuk a problémákat, és a dolgok erősebbek, könnyebbek legyenek, tovább tartsanak, megfizethetőbbé és hatékonyabbá váljanak.”

Nyilatkozta Casagrande a CBC Kanadának. A kutató elárulta azt is, hogy a tipikus, boltban megvásárolható mézeskalácsháznál az övé húszezerszer kisebb. Vagy egytizede egy átlagos emberi hajszál vastagságának. Ráadásul a házikó egy aprócska hóember fején található.


Hóember, lyukas vödör helyett házzal a fején

A kacsintós hóember és a ház építése két napig tartott, és egyáltalán nem volt könnyű. Érdekes módon a legnagyobb kihívást nem is a ház és annak a díszítményei jelentették, hanem a gömbök, melyekből a hóember teste összeáll. Casagrandénak ezekhez néhány új technikát kellett kidolgoznia. Mindennek célja bevallottan a laikusok lenyűgözése volt, ahogy Casagrande fogalmaz:

„Szerettük volna az átlagemberek körében felszítani a tudomány iránti kíváncsiság szikráját, olyan gyerekeknek készült, akik tudományos karrierben gondolnak, de akár a felnőtteket is érdekelheti.”

(Kép: Canadian Centre for Electron Microscopy/McMaster University)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.