Ez a szájon át szedhető gyógyszer az Ozempicnél is hatásosabb fogyasztószer lehet

2024 / 03 / 08 / Felkai Ádám
Ez a szájon át szedhető gyógyszer az Ozempicnél is hatásosabb fogyasztószer lehet
A kísérlet során három hónap alatt a résztvevők dupla akkora testsúlytól szabadultak meg, mintha Ozempicet szedtek volna. Ráadásul az amycretin szájon át bevehető tabletta.

Mi lenne, ha létezne egy olyan gyógyszer, amely a jelenlegi injekciós terápiákkal (Ozempic, Wegovy, Mounjaro) ellentétben szájon át lenne bevehető, és ráadásul még hatásosabban is fogyasztana. A kérdés nem elméleti, mert pontosan ilyen eredményekre utalnak egy új gyógyszerrel, az amycretinnel kapcsolatos kísérletek – számol be róla a New Scientist.

Az előzetes adatok szerint ugyanis az amycretin lenyűgöző, 13%-os testtömeg-csökkenést eredményezett három hónap alatt, jelentős mértékben felülmúlva a többi kezeléssel mért súlycsökkenést.

Daniel Drucker, a Torontói Egyetem professzora, aki közvetlenül nem vett részt ebben a vizsgálatban, de a fejlesztő Novo Nordisk-nál is működött tanácsadóként más gyógyszergyártó cégek mellett, úgy látja, hogy ezek az eredmények egyrészt ígéretesek, másrészt azonban csak előzetes eredményekről beszélhetünk jelenleg. A placebo-kontrollcsoport mellett végzett, és három hónapon át tartó vizsgálat lezárultát követően ugyanis a kutatócsoport egyebek mellett még adós azokkal az eredményekkel is, hogy ez a szer hosszútávon mennyire biztonságos és hatékony.

Az ismert Ozempic és Wegovy gyógyszerek a semaglutid nevű vegyület két különböző változatai, és úgy működnek, hogy utánozzák a GLP-1 nevű bélhormont. Ez a hormon felelős azért, hogy étkezés után kialakuljon a teltségérzetünk, és csökkenjen az étvágyunk – vagyis ezek a gyógyszerek segítenek abban, hogy kevésbé érezzük éhesnek magunkat, amiáltal kevesebbet eszünk és végső soron ezért fogyunk. A semaglutid bevitele következtében az emberek átlagosan körülbelül 15% testtömeg-csökkenést tapasztalhatnak egy év alatt. Viszont a gyógyszer hatása egy idő után nem növekszik tovább, azaz eléri a maximumát, és folyamatos kezelés szükséges ahhoz, hogy a leadott súly ne jöjjön vissza.

Hasonló módon működik a Mounjaro, vagy más néven tirzepatide, ami szintén utánozza a GLP-1 hormont, de még egy másik hormont, a GIP-t is. Ennek eredményeképpen ez a gyógyszer még nagyobb, körülbelül 21%-os testsúlycsökkenést eredményez az első 17 hónap használat során.

Mindebből az következik, hogy ezek bár hatékony szerek a fogyáshoz, de sajnos az eredmények fenntartásához folyamatosan szedni kell őket.

Az amycretin a fentiekhez hasonlóan utánozza a GLP-1-et, de egy másik, az amilin nevű hormont is, amely tehát úgy tűnik, erősíti a hatását – legalábbis a kezelés első három hónapjában. Az amycretint szedők ugyanis 13 százalékot veszítettek a súlyukból ebben az időszakban – jelentette be ma a Novo Nordisk. A placebót szedők ehhez képest mindössze 1 százalékot veszítettek. Ez az eredmény pedig jóval több, mint a Wegovy és az Ozempic 6 százalékos, vagy akár a Mounjaro 7,5 százalékos aránya.

Drucker hozzátette azt is, hogy ezek az eredmények csak akkor lennének igazán perdöntőek, ha a szóban forgó gyógyszereket egy vizsgálatban pontosan azonos körülmények között hasonlítanák össze. A másik fontos szempont, hogy mivel a GLP-1-et utánzó gyógyszereket több mint egy évtizede használják a klinikumban a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, így biztonságossági profiljuk jól ismert, ami viszont nem mondható el az amilin utánzó szerekről, így tehát az amycretinről.

Viszont az is mindenképp az amycretin mellett szól, hogy szájon át szedhető gyógyszerként jóval kényelmesebb, mint a jelenlegi alternatívák.

(Kép: Pixabay/happyveganfit)


Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.