Ez a telefon valóban szinte lemeríthetetlen

2023 / 03 / 09 / Bobák Áron
Ez a telefon valóban szinte lemeríthetetlen
Amíg a régi szép, Nokia 3310-es időkben csak az volt a kérdés, hogy a mobilunk egy vagy két hét után merül le, manapság már annak is örülhetünk, ha a telefonunk egy aktívabb napot végig bír szusszal. A Honor Magic 5 Lite-nál viszont biztosan nem fenyeget minket az a veszély, hogy estére telefon nélkül maradunk.

Az okostelefonok meglehetősen szerény üzemideje főként abból a szempontból kellemetlen, hogy a telefonok funkcionalitása a Nokia 3310-es idők óta rendkívüli módon kibővült, így ma már valóban nélkülözhetetlen részét képezik az életünknek: ezen keresztül tartjuk a kapcsolatot az ismerőseinkkel és munkatársainkkal, ezzel fizetünk a boltban, mutatjuk be a jegyünket az ellenőrnek, ezzel navigálunk a városban, ezzel fotózunk a nyaralás alatt. Ebből fakadóan egyre kevésbé engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy a telefonunk napközben egyszer csak lemerüljön, és mivel power bankot hordozni magunkkal mindenhova mégiscsak elég macerás, így értelemszerűen a készülékek üzemidejének a fontossága is egyre inkább felértékelődik. Nem véletlen, hogy azokban a közvéleménykutatásokban, amik azt vizsgálják, hogy a felhasználóknak mi a legfontosabb egy telefonban (például ebben és ebben), az üzemidő rendszerint az első helyen szerepel.

A Honor február végén mutatta be a Magic 5 Lite-ot, amiről már akkor leírtuk, hogy elsősorban az akkumulátorával emelkedik ki a hasonló árú és képességű telefonok népes mezőnyéből. Azóta volt időnk rá, hogy hosszabb időn keresztül is kipróbáljuk, mit tud nyújtani az 5100 milliamperórás akkumulátor, az eredmények pedig még némileg felül is múltak a várakozásainkat.

Pedig az elvárásaink nem voltak alacsonyak, hiszen a telefonok akkumulátorát tesztelő DxOMark mérései szerint a Magic 5 Lite jelenleg a legjobb akkumulátorral ellátott mobil, ami a nyers üzemidő tekintetében is az igen előkelő hetedik helyet foglalja el az összesen 122 telefont felsorakoztató listán. A laboratóriumi körülmények között elvégzett tesztek alapján a Honor készüléke napi 2,5 óra használattal 104, napi négy óra használattal 74, míg napi hét óra használattal 47 óráig marad üzemképes, ami már ránézésre is kiemelkedő eredménynek tűnik. Zárójelben azért jegyezzük meg, hogy a piacon léteznek ennél minden bizonnyal sokkal jobb üzemidővel rendelkező telefonok is, a kínai Oukitel például olyan strapatelefont is gyárt, amibe 10 000 milliamperórás akkumulátort raknak, de ezek a készülékek egyáltalán nem hétköznapi használatra lettek kitalálva.

Hogy biztosan valós értékeket kapjunk, mi a több napos teszt során többször, egymástól függetlenül is megmértük, hogy mennyire fogyasztja az akkumulátort a Magic 5 Lite, majd ebből vontunk egy végső mérleget. A teszt során mindig a gyári alapbeállításokat használtuk, ami a következőket jelenti:

  • Normál akkumulátormód: A Magic 5 Lite esetében három akkumulátormódból választhatunk, ezek közül az Energiatakarékos értelemszerűen csökkenti az energiafelhasználást, cserébe viszont kénytelenek vagyunk kisebb-nagyobb kompromisszumokat kötni, míg a Teljesítmény mód maximalizálja a telefon teljesítményét, ami ennek következtében több energiát is fogyaszt. Mivel alapesetben ezek ki vannak kapcsolva, így mi is maradtunk a normál beállításoknál.
  • Adaptív fényerő: ez talán nem szorul bővebb magyarázatra, a telefon fényereje automatikusan alkalmazkodik a környező fényviszonyokhoz. Tapasztalataink szerint egyébként a Magic 5 Lite meglehetősen jól lövi be a fényerőt, soha nem éreztük azt, hogy a kijelző túl sötét vagy túl világos lenne.
  • Intelligens felbontás: ezt bekapcsolva a készülék automatikusan állítja be a képernyő felbontását, ami a Magic 5 Lite-nál legfeljebb 2400x1080 pixel lehet.
  • Dinamikus képernyőfrissítés: a Magic 5 Lite AMOLED kijelzője 60 valamint 120Hz-es képfrissítési frekvencián tud üzemelni, amelyek közül utóbbi elsősorban akkor hasznos, ha valamilyen mozgás van a képernyőn, például videókat nézünk vagy scrollozunk. Dinamikus módban a telefon automatikusan állítja be a frissítési rátát a kijelzőn megjelenő tartalom függvényében.

Természetesen azt, hogy egy telefon mennyi energiát fogyaszt, nagyban befolyásolja az is, hogy mire használjuk - egy jegyzettömb például értelemszerűen nem fogja annyira zabálni az akksit, mintha Full HD felbontásban készítenének több órás videókat -, de mi ebben is igyekeztünk ahhoz közelíteni, ami a leginkább megfelel a hétköznapi felhasználásnak: a legtöbbet a Chrome-ot valamint a Facebookot használtuk a telefonon, ezeken kívül pedig jó tucatnyi alkalmazást használtunk hosszabb-rövidebb ideig.

A Magic 5 Lite összességében nagyon jól vizsgázott, hiszen öt óra alatt, amiből egy óra volt a tiszta képernyőidő, mindössze nyolc százalékot merült az akkumulátor, ami azt jelenti, hogy

a telefonunkat napi öt órát használva a Magic 5 Lite 62 óra alatt merül le teljesen, ami több mint két és fél napos üzemidőt jelent.

Ez, vagyis a napi öt órás képernyőidő ráadásul már valamivel magasabb is, mint amit átlagosnak tekintetünk, bár ebben a kérdésben a statisztikák is némileg ellentmondanak egymásnak: a RescueTime 11 ezer felhasználó bevonásával végzett kutatása például arra jutott, hogy az emberek naponta átlagosan 3 órát és 15 percet használják a mobiljukat, míg az App Annie felmérése szerint ez az érték a 4,8 órához közelít naponta.

Hogy ez a kiemelkedő eredmény nem véletlen, azt megerősítette a másik tesztünk is, amelyben kifejezetten azt vizsgáltuk, hogyan teljesít a telefon akkumulátora játék közben. Ennek kipróbálásához az Asphalt 9-et választottuk, aminek ugyan androidos mércével mérve kiemelkedő a grafikája, de a Magic 5 Lite-ot még a legjobb grafikai beállításon sem tudta megizzasztani, annak ellenére sem, hogy a telefonban csupán Snapdragon 695 processzort, Adreno 619 GPU-t és 6 GB RAM-ot találunk. Itt már a fényerőt és a képfrissítési rátát is maximumra állítottuk, valamint az akkumulátorbeállításoknál is bekapcsoltuk a Teljesítmény módot, ám a telefon akkumulátorának töltöttsége így is mindössze hét százalékot csökkent fél óra játék alatt. Ez azt jelenti, hogy összességében 428 percig játszhatnánk a telefonon megállás nélkül, ami több mint hét órás üzemidőt jelent, ez pedig szintén kiemelkedő eredménynek számít.

Bár ahogy a korábbi cikkünkben már írtuk, a Magic 5 Lite akkumulátorát 40 wattos gyorstöltővel is több, mint egy órába telik teljesen feltölteni, a kapott eredmények a telefon töltési idejét is némileg relativizálják: ahogy a fentiekből kiderül, az egynapos üzemidő eléréséhez akár az is elég lehet, ha 40-45 százalékra töltjük az akkumulátort, ez pedig már nagyjából napi 25 perc alatt is megoldható, tehát akkor sincs nagy gond, ha csak reggel jut eszünkbe, hogy elfelejtettük töltőre dugni a telefont.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.