Ezek az androidok takaríthatnak és főzhetnek helyettünk egy szép napon

2024 / 01 / 27 / Bobák Zsófia
Ezek az androidok takaríthatnak és főzhetnek helyettünk egy szép napon
Eve robot tud sütni, főzni, port törölni, liftben utazni, beszélgetni, járőrözni a folyosókon és ellenőrizni a személyazonosságot. Egy biztonsági cég Apollo néven több flottát is szolgálatba állított belőlük és egy nap a robotot vagy utódját, Neót otthon is használhatjuk majd.

A norvég 1X (korábban Halodi Robotics) két típusú robotja közül az első, amelyet kereskedelmi forgalomba hoztak és munkába állítottak, Eve, már tavaly megkezdte szolgálatát az Everon biztonsági cég alkamazottjaként. A humanoidból, amelyet az Everon Apollóra keresztelt át, több flottányit használnak a cég által őrzött létesítményekben, ahol a robotok a folyosókat járják, felügyelik a biztonságot és ellenőrzik a belépők személyazonosságát. Az Apollók autonóm üzemmódban működnek, de az Eve robotokat lehet más módon, távoli irányítással kezelni, amire főként a bonyolultabb feladatok elvégezése során lehet szükség.

Eve egy megtermett felnőtt ember méreteivel rendelkezik: 186 centiméter magas, 86 kilogramm, 15 kilogramm terhet bír el és maximális sebessége 14,4 km/h. Egyszerre hat órát tud végigdolgozni, majd szünetet kell tartania egy óráig tartó feltöltés idejére. A gép nem két lábon jár, hanem kerekeken gurul, arcát egy kijelző helyettesíti és általában nem kifejezetten kelt élethű benyomást, de annak érdekében, hogy kevésbé legyen idegen vagy barátságtalan az emberek számára, gyakran mosolyog, ruhát (illetve puha külső borítást) visel és beszélgetni is képes a közelében lévőkkel. Eve ChatGPT-vel felszerelt változata könnyen értelmezi a hozzá intézett kérdéseket és kéréseket, valamint mesterséges intelligencia rendszer segítségével folyamatosan tanul és fejlődik, akár mások megfigyelésével is.

Az androidot az 1X cégek számára már árulja, de a működtetését tanulni kell, mielőtt munkába állhatna. A gyártó munkatársai felkészítik a vásárlókat és Eve leendő humán kollégáit a robot kezelésére és távoli irányítására, a humanoid pedig feltérképezi a környezetet, hogy később autonóm módon is tudjon mozogni a feladatai elvégezése közben. Az 1X rendszeresen tesz közzé videókat a robot fejlődéséről, többek között azt is megmutatták, hogyan tevékenykedik a konyhában vagy hogyan töröl port a szobában. A gépet végső soron olyan társnak szánják az emberek mellé, ami egészen közel, akár otthoni körülmények között, akár idősek otthonában segíti a lakókat.

Eve utódja, Neo már két lábon járó humanoidnak készül, amelyet még kifinomomultabb mozgással és valamivel kisebb termettel láttak el, mint elődjét, de hozzá hasonlóan kijelzőt visel arc helyett és hidraulikus aktuátorok nélkül működik. Neo még fejlesztés alatt áll, egyelőre nem megvásárolható, de a cég kitűzött célja vele kapcsolatban az otthoni használatra való alkalmazás lehetővé tétele. Amennyiben a robot megtanulja hiba nélkül, biztonságosan ellátni a mindennapos teendőket, talán megvalósíthatja sokak álmát a házimunkamentes hétköznapokról is, bár szélesebb körű alkalmazásának gátat szabhat a humanoidok hagyományosan igen magas, sok millió forintos ára.

(Fotó: 1X)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.