Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma

2024 / 07 / 10 / Felkai Ádám
Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma
Kipróbáltuk, elég szélsőségesen alakulnak a számok nálunk is, avagy: Helló, Olaszország Budapesten!

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) adatai alapján készült új interaktív térkép, a The Future Urban Climates több mint 40 000 hely jövőbeli éghajlatát mutatja be 2080-ban – számol be róla a Science Alert.

Ezt az eszközt Matthew Fitzpatrick, a Marylandi Egyetem munkatársa készítette, és kiderül belőle, hogyan változik majd a helyi éghajlat, ami gyakran a több száz kilométerrel távolabb fekvő területek jelenlegi éghajlatához fog hasonlítani. Például New York City jövőbeli éghajlata a mai észak-mississippi időjárásához lesz hasonló. Alacsony kibocsátású forgatókönyv esetén azonban ezek az eltolódások kevésbé lesznek extrémek és közelebb maradnak a jelenlegihez.

Fitzpatrick szerint az északi félteke városai a mai déli városokhoz hasonló éghajlatot fognak tapasztalni, ami gyakorlatilag az Egyenlítő felé tolja el az éghajlati öveket. Már 2010-re a Föld szárazföldi területének közel 6%-a lett melegebb és szárazabb az 1950-es évekhez képest – a legjelentősebb változásokat Észak-Amerikában, Európában és Óceániában tapasztalták. A térkép bemutatja ezeket a tendenciákat, amelyek 2080-ig is folytatódnak.

Az egyenlítői régiók, ahol a világ népességének 40%-a él, fognak a legkomolyabb kihívásokkal szembenézni. Fitzpatrick arra figyelmeztet, hogy a Földön jelenleg nincs olyan éghajlat, amely megfelelne az olyan helyeken várható jövőbeli körülményeknek, mint Közép-Amerika, Dél-Florida és Észak-Afrika. Ezeken a területeken jelenleg egyébként több mint 3,3 milliárd ember él, és a rendkívüli hőség és páratartalom miatt egyes részek akár lakhatatlanná is válhatnak.

Mi Budapest első kerületének az éghajlatát próbáltuk ki, de ezen a linken bárki kipróbálhatja a saját települését.

Mint kiderült tehát, Budapest I. kerület nyarai várhatóan 6,8°C-kal melegebbek és 13,6%-kal szárazabbak lesznek, míg a telek várhatóan 5,4°C-kal melegebbek és 8,7%-kal nedvesebbek lesznek. A Budapest I. kerület 2080-as klímájához leginkább hasonló éghajlati viszonyok pedig ma Budrióban, Emilia-Romagna, Olaszországban találhatók.

Budrio egyébként Olaszország északi részén helyezkedik el, mint az az alábbi térképen látható, és ez megfelel annak, hogy a délebbi területek jelenlegi klímája érvényesül majd északabbra is.

Fitzpatrick ettől az eszköztől azt reméli, hogy javítani fogja a közvélemény tájékozottságát, és bemutatja, hogy a tudósok miért aggódnak olyan nagyon az éghajlati hatásokkal kapcsolatban.


Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.