Ezért nem fordították meg a BMPT Terminátorok a háború menetét a Donbászban az ukrán katonai szakértő szerint

2022 / 08 / 03 / Felkai Ádám
Ezért nem fordították meg a BMPT Terminátorok a háború menetét a Donbászban az ukrán katonai szakértő szerint
Az oroszok az egyetlen BMPT Terminátor osztagukat vetették be a Donbászban folyó harcokban, ezek azonban nem fordították meg a hadiszerencsét. Egy ukrán katonai szakértő elmondja azt is, hogy miért nem.

A BMPT története az afganisztáni szovjet háborúig vezethető vissza. A hosszú konfliktus során szerzett harci tapasztalatok rávilágítottak arra, hogy az olyan gyalogsági harcjárművek, mint a BMP–1 és a BMP–2, nem képesek teljes mértékben megbirkózni ezen hadszíntér kihívásaival annak ellenére sem, hogy az utóbbi jelntős lövegmagassággal rendelkezik. Ez a tulajdonság látszólag alkalmasabbá tehette volna ezekre a harcokra a BMP-ket, mint az alapharckocsikat – ez utóbbiak ugyan komoly tűzerővel rendelkeztek, ám épp a főágyú korlátozott magassága tette őket könnyű célponttá a hegyvidéki és városi terepen.

Az új kívánalmak tükrében kezdte meg a fejlesztést a cseljabinszki traktorgyár a 80-as években – a korai prototípusok az Object 781, Object 782 és Object 787 voltak. Az új járművel kapcsolatos követelmények világosak voltak: hatalmas tűzerő, nagy fegyvertűzszög és egy alapharckocsival egyenértékű védelem – ez utóbbival kapcsolatos további elvárás a közeli, kézi RPG-kkel szembeni védelem volt. Egy ilyen jármű szükségességét csak aláhúzta az első csecsen háború.

Ezen evolúció jelenlegi csúcsa pedig tehát a BMPT „Terminátor”, amelyet az orosz Uralvagonzavod cég tervezett és gyártott. Ezt a járművet tankok és más harcjárművek támogatására tervezték kifejezetten városi területeken. (A BMPT-t a gyártó amúgy nem hivatalosan nevezi „Terminátornak”.) A jármű a fent kifejtett kívánalmaknak megfelelően erősen felfegyverzett és páncélozott: négy 9M120 Ataka rakétavetővel, két 30 mm-es 2A42 gépágyúval, két AG–17D gránátvetővel és egy koaxiális 7,62 mm-es PKTM géppuskával látták el. A BMPT a T–72 alapharckocsi alvázára épül.

Mint azt az ukrán védelmi minisztérium írta a Twitteren májusban, Oroszország az invázió során bevethette a donbászi hadjáratban az egyetlen BMPT „Terminátor” egységét, amely tíz járműből áll.

Habár a terminátorok harctérre küldése nagyot ment a világsajtóban, az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma már akkor is hangsúlyozta, hogy ilyen kevés járműnek nem lesz „szignifikáns” hatása a harcokra. Később, ukrán források szerint a Terminátorokkal támogatott harckocsikat megfutamította az ukrán tüzérség, sőt olyan hírek is érkeztek, hogy néhány BMPT meg is sérült, és ezek közül egy valószínűleg örökre harcképtelen lett. Ezekkel a hírekkel, elsősorban a súlyosan sérült BMPT-vel kapcsolatban nem találtunk független forrásból is megerősítést, de az valószínűsíthető, hogy ezek az eszközök valóban nem söpörték el az ukrán védelmet.

Hogy ez pusztán csak a járművek alacsony számának köszönhető vagy másnak is, az persze kérdés, de egy ukrán katonai szakértő szerint nem csak a Terminátorok száma a probléma, hanem ezen járművek alapvető dizájnja is. Mikola Salamakha katonai szakértő, az Ukrán Fegyveres Erők tartalékos alezredese szerint az alapvető gond az, hogy több mint 10 év alatt sem sikerült az oroszoknak kidolgoznia, hogy miként lehetne ezt a járművet felhasználni, amely összességében rosszabb, mint a BMP–2. Salamakha egyébként beszélt arról is, hogy a 10 BMPT-ből legalább egy jármű elveszett; több pedig megsérült, és javításra az Orosz Föderáció területére küldték vissza ezeket – ezek az információk független forrásból azonban tehát továbbra sincsenek megerősítve a tudtunkkal.

Ami a konkrétumokat illeti, Salamakha szerint a Terminátorban egyetlen tüzérnek két automata fegyver egyidejű tüzelését kell megoldania, ráadásul egyszerre csak egyfajta lőszer használható: vagy páncéltörő vagy pedig erős robbanólövedék. Összehasonlításképpen az említett, egyetlen automata ágyúval felszerelt BMP–2 gyalogsági harcjárműben páncéltörő- és robbanólövedékeket is lehet használni harc közben.

Annyi tehát biztosnak látszik, hogy a BMPT-k nem tarolták le a harcteret, de annak is kicsi a valószínűsége, hogy a harceszközeik hasznosságával és teljesítményével kapcsolatban az oroszok ukrán szakértők véleményére lennének kíváncsiak.

(Kép: BMPT Terminátor az "Armiya 2020" kiállításon, forrás: wikimedia.commons/Nickel nitride)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.