Ezt a holdjárót küldi a NASA 2023-ban a Holdra vizet keresni

2020 / 06 / 14 / Rácz Tamás
Ezt a holdjárót küldi a NASA 2023-ban a Holdra vizet keresni
A NASA véglegesítette, milyen legyen az új autonóm holdjárója és a gyártót is kiválasztotta a jármű legyártására.

Az amerikaiak nem csak a mozifilmekben ontják ezerrel a jelentéssel bíró rövidítéseket (S.H.I.E.L.D., KITT, M*A*S*H és így tovább), a legkomolyabb valóságban is imádják használni az efféle mozaikszavakat. Ezért lesz a NASA következő robot-holdjárójának VIPER a neve: Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, vagyis Illékony anyagokat Kutató Sarki Felfedező Vándor.

A Viper a 2024-re tervezett, a Holdra ismét embereket küldő expedíció, az Artemis-program előfutára lesz. Feladata, hogy a Hold déli sarkvidékét kutassa fel, mielőtt megérkeznek az emberek, és próbáljon mintát venni az ott elvileg megtalálható vízjégből.


Mike Pence, az USA alelnöke is megnézte a VIPER egyik tervezésekhez használt prototípusát 2019. novemberében. Fotó: NASA/Dominic Hart

A NASA februárban hirdetett pályázatot a VIPER legyártására és most hirdette ki a győztest. Az Astrobotic nyerte el a kétszáz millió dolláros megbízást. Ez a cég korábban a Google XPrize nevű, tizenegy év után sikertelenül zárult pályázatán is indult egy holdjáró-prototípussal, van tehát tapasztalatuk a témában.

A golfkocsi méretű robot  egy fúrót visz magával a mintavételekhez, aminek szintén van külön mozaikszó-neve. Ez a TRIDENT, vagyis The Regolith and Ice Drill for Exploring New Terrains (A Regolit és Jég Fúró Új Vidékek Felfedezéséhez). Tuti, hogy a NASÁ-nak van ezekre a névadásokra egy külön embere.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.