Ezt a marsi formációt akár egy ismeretlen űrhajó is okozhatta a kutatók szerint

2023 / 08 / 31 / Felkai Ádám
Ezt a marsi formációt akár egy ismeretlen űrhajó is okozhatta a kutatók szerint
“Okként nem lehet kizárni egy földi vagy egy nem földi eredetű űreszközt sem.”

Egy új kutatás szerint a Mars felszínén lévő különös képződményeket, amelyeket eredetileg a NASA Curiosity Rover kapott lencsevégre még áprilisban, egy, a Vörös Bolygón landoló űreszköz is okozhatott. A képeken a a Gale-kráter mélyén található sziklákból előbukkanó tüskés kitüremkedések láthatók, amelyek élénk érdeklődést váltottak ki a tudósok körében.

Dr. Nathalie Cabrol asztrobiológus, a NASA Ames Kutatóközpontjának és a SETI Intézet kutatója a formációt a „legbizarrabb” képződményeknek nevezte, amellyel a két évtizedes marsi tanulmányozása során találkozott. A leletek szerinte annyira rendkívüliek, hogy nem lehet teljesen azt sem kizárni, hogy földönkívüli technológia állhat a hátterükben.

Kérdés persze, hogy egy lezuhant űrhajó lehet-e az egyedüli magyarázat? A még áprilisban a Gale-kráterben talált különös formáció a 154 km hosszú kráter fenekén elhelyezkedő sziklákból emelkednek ki, és máig nincs rájuk megnyugtató magyarázat. Mint a Journal of Astrobiology című újságban megjelent kutatás szerzői írják ezen formációról:

“Egy földönkívüli vagy földi űrhajóból származó töredéket sem lehet teljes bizonyossággal kizárni.”

Dr. Nathalie Cabrol, a NASA Ames Kutatóközpontjához és a Földönkívüli Intelligencia Kutatási Intézetéhez (SETI) kapcsolódó asztrobiológus pedig tehát ezeket a képződményeket a „legbizarrabb” kőzeteknek nevezte, amelyekkel azon 20 év alatt találkozott, mely idő alatt a bolygót tanulmányozta.

A Journal of Astrobiology folyóiratban megjelent kutatás különböző hipotéziseket mutat be a furcsa kitüremkedések magyarázatára. Ezek közé tartozik az, hogy egyszerű "homoktüskékről" van szó, amelyek szeizmikus tevékenység következtében alakultak ki, vagy akár egy idegen vagy emberi űrhajó Mars felszínén történt becsapódása következtében keletkező törmelék is állhat a háttérben. Míg a földönkívüli eredet, mint hipotézis, rendkívül érdekes, a törmelékmező vagy további perdöntő bizonyítékok hiánya miatt ez sem állja meg a helyét magyarázatként, pusztán egy jelenleg el nem vethető felvetésről van szó.

Richard Armstrong professzor (Aston Egyetem) szerint a képződmények a Mars szeizmikus tevékenysége által okozott "homoktüskék" lehetnek.

(Kép: NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.