Ezt az ismeretlen drónhajót sodorta partra a víz az oroszok szevasztopoli bázisánál

2022 / 09 / 22 / Felkai Ádám
Ezt az ismeretlen drónhajót sodorta partra a víz az oroszok szevasztopoli bázisánál
A hajón akad egy antenna, amely nagyon hasonlít a Starlink vevőegységére, és maga a jármű nem kizárt, hogy a Pentagon Ukrajnának szánt fegyverszállítmányának a része.

Az orosz hatóságok a megszállt Krím-félszigeten azt állítják, hogy megsemmisítettek egy legénység nélküli felszíni vízi járművet, vagyis USV-t Szevasztopol közelében, ahol az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájának a főhadiszállása található – számol be róla a The War Zone. Az állítást az oroszok képekkel is bizonyították, amelyeken a háttérben az orosz Projekt 775 Ropucha-osztályú partraszálló hajó látható, ami tovább erősíti, hogy tényleg az említett helyen bukkantak a hajóra.

A drónhajót az online megjelent képek alapján többen is kielemezték: ezek szerint egy viszonylag kicsi konstrukcióról beszélhetünk, mely egyetlen kis vízsugaras meghajtó rendszerrel lett felszerelve. Érdekes még a többkamerás érzékelőrendszer az USV testének a közepén, valamint az a négyzet alakú lapos tárgy, amely egyesek szerint hasonlít egy SpaceX Starlink műholdas internetantennához. Ezek alapján a hajó egyformán alkalmas lehet megfigyelésre, de fegyverként, amolyan kamikáze-hajóként is alkalmazható, ha robbanószereket is helyeztek el benne. A War Zone hangsúlyozza azt is, hogy ismert tény, hogy az ukrán különleges erők a vizeken is hajtanak végre rajtaütéseket, amelyhez egy ilyen jármű rendkívül jól jöhet.

Kérdéses az eszköz eredete is, és nem kizárt, hogy ez az Amerikából érkezett fegyvercsomag része, a Pentagon ugyanis küldött nem részletezett, úgynevezett legénység-nélküli partvédelmi vízi járműveket is a háborús országba a még áprilisban bejelentett fegyverszállítmány részeként. Ezekkel a járművekkel kapcsolatban egyébként a War Zone megkereste az USA védelmi minisztériumát is, de azok nem kommentálták tovább a dolgot. Természetesen az sem zárható ki, hogy a hajó ukrán „barkácstermék”, hiszen az ukrán védelem eddig is többször bizonyította, hogy nagy leleménnyel alakít át kereskedelmi forgalomban kapható eszközöket háborús célokra. Ez utóbbi opcióra utalhat az is, hogy a hajó egyébként inkább tűnik fegyvernek, mint megfigyelési eszköznek.

Ha ez igaz, akkor a hasonló, egyfajta tengeri lézengő lövedékként használt drónhajók egészíthetik ki az ukrán tengervédelmi arzenált, vagyis például az ukrán fejlesztésű Neptune vagy az amerikai Harpoon lövedékeket – ezen eszközök hatótávolságán túl ugyanis bevethetőek ezek a legénység-nélküli vízfelszíni drónok. Egy ilyen kicsi hajó, amelynek nagy része ráadásul a víz alatt van, és jól gyorsul, azzal akár az olyan komolyan védett kikötők is támadhatóak, mint ami tehát Szevasztopolban található.

Az orosz hatóságok elmondása szerint egyébként a járművet irányított robbantással megsemmisítették, és valóban többen halottak és láttak egy robbanást a környéken.

Amennyiben ez igaz, az csak tovább erősíti, hogy a drónhajó – legalábbis az oroszok feltételezése szerint mindenképp – elsősorban fegyver volt, és nem megfigyelési eszköz.

(Kép: Twitter)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.