Ezúttal 'szexi videókkal' zsarolják a magyar felhasználókat

2021 / 05 / 28 / Perei Dóra
Ezúttal 'szexi videókkal' zsarolják a magyar felhasználókat
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NSZNKI) az elmúlt hetekben többször figyelmeztetett a „sextortion” témájú, zsaroló hangvételű e-mailekre, és egy infografikát is készített arról, hogy mit tehetünk abban az esetben, ha egy ilyen landol a postafiókunkban.

Az infografikák elkészülését az intézethez a témában beérkező rengeteg kérdés és bejelentés hívta életre, így immáron mindenki képbe kerülhet a legfontosabb tudnivalókkal:

Az NSZNKI még május elején ismételt riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű zsarolólevelekkel kapcsolatban, minekutána jelentősen megnövekedett a zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek egyaránt támadták az állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket, valamint a magánszemélyeket. A levelek szövege mindkét címzettnél megegyezik: tartalma szerint a felhasználók készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével hozzáférést nyertek ahhoz. A támadó továbbá azt állítja, hogy készített egy kompromittáló videó felvételt a felhasználó kamerájával, és

a felvételen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható.

Az elkövető felhívja a levél címzettjének figyelmét arra, hogy amennyiben a kért összegű váltságdíjat nem utalja át, a felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt. Hogy mennyit fejlődtek az elmúlt időszakban a zsarolók, jól mutatja, hogy ezúttal a levelek jóval összetettebbek, kevesebb helyesírási hibát tartalmaznak, a hangnem pedig egységesen tegeződő. A zsaroló leveleket ráadásul gyakran a SPAM szűrök sem szűrik ki megfelelően, mivel azok nem tartalmaznak olyan linket, ami alapján fennakadhatnának a szűrőn.

(Forrás: 24.hu, Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a Rakétán:

Maradt az otthoni munkavégzés a kiberbűnözők célkeresztjében A világjárvány idején egyre több, nem megfelelő védelemmel rendelkező home office rendszer csatlakozott az internethez, és a bűnözők valószínűleg a zsarolóvírus-bandáktól merítettek ihletet az RDP támadásokhoz.

Ijesztő mértékben emelkedik a zsarolóvírus-támadások száma A láthatatlan háborúban senki sem érinthetetlen. A hekkerek teljes városokat bénítanak meg, és vállalkozásokat visznek csődbe.

Kibertámadás és rendkívüli állapot New Orleansban, de mi van a háttérben? Az intézkedésre pénteken került sor, elővigyázatosságból a városi számítógép-rendszereket kikapcsolták.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az agyi folyamat, ami miatt túlérzékeny lesz az ember a kialvatlanságtól
Az agyi folyamat, ami miatt túlérzékeny lesz az ember a kialvatlanságtól
Matthew Walker alvástudományi szakértő magyarázza el, milyen hatása van az emberi testre az alváshiánynak és az álmoknak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.