Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez

2023 / 09 / 18 / Bobák Zsófia
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.

A Skytree gépével, a Skytree Cumulusszal megvalósítható a beltéri növénytermesztéshez szükséges szén-dioxid mennyiség állandó jellegű biztosítása, mivel a berendezés a levegőből kivont CO2-ot hasznosítja újra egy körkörös folyamat során. A Cumulus egy DAC (Direct Air Capture) egység, ami moduláris módon bővíthető és kifejezetten azzal a céllal tervezték, hogy segítsen a beltéri gazdálkodást és az úgynevezett CEA (Controlled Environment Agriculture) típusú növénytermesztés más formáit folytató gazdálkodóknak a karbonlábnyomuk csökkentésében.

A berendezés egy, a gyártócég által kifejlesztett technológiával szűri meg a belekerülő szén-dioxidot, majd nyomás alá helyezett tartályokban tárolja további felhasználásig. Az első kereskedelmi forgalomban megjelenő változat napi 10 kilogramm CO2 ellátást tud biztosítani és megkönnyíti az elegendő mennyiségű szén-dioxid forráshoz való hozzáférést például a kisebb méretű vertikális farmok üzemeltetői számára. Nagyobb farmok esetében több egység összekötésével lehet nagyobb kapacitású rendszert kialakítani.

A vertikális növénytermesztés a városi gazdálkodás egyik ígéretes formája lehet, amely iránt egyre nagyobb a cégek érdeklődése, de alkalmazása potenciális hátulütőkkel is jár, többek között a működtetéséhez szükséges jelentős energiafelhasználás is hátrányos jellemző, valamint problémát jelenthet, hogy ezek a talajt általában nélkülöző telepek a nagyobb helyigényű, például búza vagy kukorica termesztésére kevéssé használhatóak. A vertikális kertészet viszont szén-dioxid-kibocsátás tekintetében jóval kedvezőbb számokat mutat, mint a hagyományos (kültéri) mezőgazdálkodás: az újszerű gazdálkodási formákkal foglalkozó GreenForges adatai szerint arányosan közel 70%-kal kevesebb CO2-kibocsátás jellemzi a talaj hiánya és az innovatív termelési módszerek miatt.

A szén-dioxid azonnali kivonásával és "visszaforgatásával" a vertikális farmok és az üvegházak még fenntarthatóbb módon üzemeltethetőek, ami a Skytree vezérigazgatója, Rob van Straten szerint fontos szempontot jelent és segít a cégeknek a fosszilis üzemanyagokat gyártó vállalatoktól való függetlenedésben, akik gyakran CO2-beszállítóként szolgálnak a farmok számára, miután DAC-berendezésekkel megkötik a szén-dioxidot a saját üzemeikben.

(Fotó: Skytree/Tilen Sisel)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.