Ezzel a különös tradícióval marad élő a Japánt ért atomtámadások túlélőinek az emlékezete

2020 / 08 / 06 / Felkai Ádám
Ezzel a különös tradícióval marad élő a Japánt ért atomtámadások túlélőinek az emlékezete
1945. augusztus 6-án, ma 75 éve dobta le az Enola Gay bombázó a Little Boy nevű urán töltetű atombombát Hirosimára. A bombázást követő négy hónapban több mint százerzren haltak meg. Ám az elhalálozások a különböző sérülések, illetve a sugárzás okozta egyéb betegségek miatt ezután is folytatódtak. Az esemény túlélői egy különös szokással tartják elevenen annak a szörnyű napnak, valamint az áldozatoknak az emlékezetét.

Azon a végzetes augusztus 6-án a 17 éves Takeoka Chisako a szabadnapját élvezte. Két barátnőjével találkozott volna a pályaudvaron, ám késésben volt. Sietve lépett ki az ajtón, és még egy utolsó pillantást vetett a zsebtükrében az arcára, hogy ellenőrizze a sminkjét. Ezután valami villant, és robbanást hallott. Mikor legközelebb magához tért egy, a házától 30 méterre fekvő krumpliföldön, akkor látta az égen a város fölé tornyosuló gombafelhőt.

A közeli dombról emberek siettek lefelé, akiknek a karjaikról elszenesedett bőr lógott. Segítségért kiáltoztak, de nem voltak képesek elmondani, hogy hívják őket, sőt még azt a vizet sem tudták meginni, amit Takeoka hozott nekik. Majd idővel ezek az emberek egymás után meghaltak.

A történetet Higashino Mariko, Takeoka lánygyermeke meséli el egy szemtanú alaposságával, habár ő maga nyolc évvel az atomtámadás után született – számol be róla az Economist.

Japánban a Takeoka-hoz hasonló túlélőket hibakusha-nak hívják, ám ahogy az idő múlik, úgy fogy a számuk is ezeknek az embereknek. Hogy emlékeik ne enyésszenek el, Hirosima városa önkénteseket toborzott. Higashino Mariko éppen ilyen önkéntes. Ezek az emberek viszik tovább a hibakusha-k örökségét azáltal, hogy megtanulnak mindent, amit a túlélők azon a napon megtapasztaltak.

Higashino helyzete egyedi, hiszen ő a saját anyja emlékét viszi tovább, ám a legtöbb hibakusha emlékeit idegenek őrzik.

Hasonló módon járt el egyébként Nagaszaki városa is, ahová augusztus 9-én dobták le a Fat Man kódnevű plutónium töltetű bombát.

Japánban most a 75. évforduló alkalmából emlékeznek az iszonyú pusztításra, amit a nukleáris hadviselés képes okozni. Jelenleg ugyan több mint 130000 szemtanú, hibakusha él, ám az ő átlagéletkoruk 83 év felett van. Nincs messze hát az idő, amikor nem marad több élő szemtanú.

Mindez egybevág azzal a félelemmel a szigetországban, hogy az emberek – nem csak Japánban, de akár a világon is – elfelejtik 1945 augusztusának a tanulságait. Jelenleg Japánban a megkérdezettek kevesebb, mint harminc százaléka ismerte a bombázások pontos dátumait. (Hirosimában és Nagaszakiban persze ezek a számok magasabbak voltak.)

Yuzaki Hidehiko, Hirosima prefektúra kormányzója szerint pedig emiatt félő, hogy az emberek idővel naivan kezelik majd ennek a háborúnak a borzalmait, ami napjaink politikájára is kihathat.

A háborús Hirosimában egyébként állomásoztattak ugyan katonákat, de mind a két városban javarészt civilek pusztultak el.

(Kép: Wikipedia)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elárasztották az ágyi poloskák Párizst, az alpolgármester szerint „senki sincs biztonságban”
Elárasztották az ágyi poloskák Párizst, az alpolgármester szerint „senki sincs biztonságban”
A város önkormányzata támogatja az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat az irtás költségeinek fedezésében, és felszólította a lakásbiztosítókat, hogy csomagjaikba ők is foglalják bele a szolgáltatás költségeit.
Tévedtünk a halál kapcsán? – A tudat akár egy óráig is megmaradhat, az átélt halálközeli élmények pedig univerzálisnak tűnnek
Tévedtünk a halál kapcsán? – A tudat akár egy óráig is megmaradhat, az átélt halálközeli élmények pedig univerzálisnak tűnnek
Az 567 haldokló beteggel végzett kutatás erős kérdéséket vet fel a halál eddigi tudományos megközelítésével kapcsolatban: mint kiderült, az oxigénmegvonás után nem áll le egyből az agy, sőt a halál beállta után még egy órával is kimutatható egyfajta “kiélesedett öntudat”. Sőt a halálközeli élmény során átélt látomások globálisan egyformák kulturától és etnikumtól független.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.