Facebook Facelift 2019, avagy a nagy megújulás

2019 / 11 / 28 / Justin Viktor
Facebook Facelift 2019, avagy a nagy megújulás
Jelentős átalakulás előtt áll a Facebook, és egy szép reggelen valószínűleg ti is, mi is végleg erre ébredünk majd. Lelki felkészítő szigorúan szubjektív alapon (a.k.a. ízlésterror).

Reklám, Videók, Zen

A desktopról, PC-ről, asztali számítógépről elérhető főoldal így fog festeni, ami letisztultabb, kevésbé zsúfolt a jelenlegi helyzetnél. Számos elem eltűnt a bal oldalról, mondhatni tombol a minimalizmus, és persze az élgömbölyítés. Nincsenek már shortcutok - melyekkel annyit szöszöltem - de Mark, az én nagy testvérem elnéző mosollyal  a digitális radírért nyúlt. Más elemek hangsúlyosabbá váltak, a sztorik a szemeink előtt szaporodtak el, már öten vannak az eddigi négy helyett.

A jobb oldali hasábon, ahol eddig az oldalaink és ismerőseink születésnapja fogadott, most egy reklám terpeszkedik, méreteiből jól látszik, hogy pixelen itt nem spóroltak.

A szülinapok nem tűntek el, csak lejjebb kerültek, oda viszont a marketplace widget, valamint az ajánlott ismerősök és oldalak.  A fejléc alatti sáv is jelentősen átalakult, hangsúlyos lett a Home ikon melletti másodikként szereplő Videók, ez nyilvánvalóan a saját video-platform és tartalmak fókuszba helyezését is jelenti (a "saját" az mi vagyunk, a mi videóink a Facebook videói is, nem tudom érthető-e, mint egy ingyen behopp a swingerklubba, ha visszük az asszonyt is.)

A kereső, mely a főoldalon a bal felső sarokba vette be magát szintén megújul. Jobb szélen vaskos, terjedelmes, kissé talán túlméretes buborékokban pukkadoznak az értesítések, az ismerősnek jelölések alatt.

Szürreális érzés, de az a határozott benyomásom, mintha a pixelgalaxist amit a monitoromnak hívok, megpróbálná az új design egy kézben tartott eszköz szintjére redukálni, eltüntetve a változatosságot, úgy szórva két kézzel az üres fehér felületeket, mintha nem lenne holnap.

Halkan jegyzem meg, hogy van egy mobilom, ahol ezt kifejezetten díjaznám, legyen ez mondjuk a rollerem, és van egy PC-m is, ahol a Boeing 767 műszerfalára vágyom, előtör belőlem a kontroll freak, csoportosítanék, beállítanék, sorrendet alkotnék, cikkeket mentenék és oldalakat menedzselnék mindezt a kezdőképernyőről - de félő, hogy Mark hamarosan bekapcsolja a robotpilótát.

A kevés az új sok

A letisztult felület nagyobb fontméretet jelent - legalábbis a Facebook Faceliftben. Az összetett, saját igényeink mentén paraméterezett kezdőlapok, ahol minden megtalálható amire szükségünk van és közel semmi, amire nincs - csupán a múlt anakronisztikus emlékei immár.

De ha már megújulás, egy jó hír a piacról élő designereknek: a bal oldali profilképhez komponált háttérkép kuka, az új profilkép középen lesz, vélhetően romba döntve néhány százmillió "balkezes" grafikai koncepciót.

Ha nem tetszene még mindig vigasztalódhatunk a cég nyomokban bullshit generátort is tartalmazó üzenetével:

"A nagyobb fontok és a leegyszerűsített elrendezés megkönnyíti, hogy azt tehess, amit akarsz."

Sötétség délben

Pihentessük a szemeinket is, kéri a vállalat, bevezetve a drámai új látványnak titulált "sötét" megjelenítési módot, mellyel látásunk mellett a környezetünket is kímélhetjük.

Megújul a sztorik, videók és képek megjelenítése is, és talán itt vagyok először maradéktalanul elégedett, az eddigi, gyakran koncepciótlanul és sűrűn variált videólejátszásra bőven ráfér egy megújulás. Az agresszívan viselkedő lejátszó leállításához, elnémításához - még kikapcsolt automatikus lejátszás esetén is - pontatlanul történő kattintásból akár három-négy is kellett eddig.

És végezetül ne feledjük, hogy mindez csak egy tesztkör a Facebook részéről, sem arra nincs garancia, hogy az itt taglalt újításokat bevezetik, sem arra, hogy épp így teszik majd meg.

Aki maga is gyönyörködne a koncepcióban, ide kattintva megteheti

(Forrás: Facebook: Fotó: Facebook)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.