A Facebook az új Nagy Testvér, de túljárhatunk az eszén

2019 / 11 / 14 / Perei Dóra
A közösségi óriás kétmilliárd felhasználó megosztását, lájkját és kattintását követi, most pedig kiderült, hogy titokban használja az iPhone kameráját, miközben görgetjük a hírfolyamot. A cég szerint aggodalomra semmi ok, de láttunk mi már karón varjút...

A személyiségi jogi problémák nem ismeretlenek a Facebook körül, bár a mostani eset állításuk szerint csak egy sima szoftveres bug, amit minél hamarabb kijavítanak. Az ígéret szép szó, de a jelenség ettől függetlenül elég para; egy webfejlesztő ugyanis teljesen véletlenül kiszúrta, hogy a Facebook iPhone és iPad eszközökön futó applikációja a hírfolyam görgetése közben titokban aktiválja a hátlapi kamerát.

Eleinte úgy tűnt, hogy ezúttal valóban egy bugról van szó, és nem feltétlenül a vállalat hibájából. A tapasztalatok alapján a hiba minden iOS 13.2.2 rendszerrel működő eszközön reprodukálható, iOS 13.1.3 alatt viszont elvileg nem. Ehhez képest valaki mégis az iOS 12.4.1-es iPhone 7 Plus telefonon szembesült a problémával.

A Facebook azóta reagált az esetre, közleményben azt írták, hogy a kéretlen bug egy korábbi hibajavításnál keletkezett még a múlt héten. Guy Rosen, a vállalat adatbiztonsági osztályának vezetője jelezte, hogy az App Store-ban elérhetővé teszik a javítást, majd hozzátette: se plusz fotók, se videók nem szivárogtak ki a felhasználók eszközeiről. A thenextweb szakértői már két éve figyelmeztettek, hogy az iPhone-okon futó Facebook alkalmazás akaratunk ellenére felvételeket készíthet rólunk, ha hozzáférést kap a telefon kamerájához. (A hozzáférést megtagadók nem is tapasztalták a mostani hibát.) Mark Zuckerberg szerint a legjobb védekezés, ha leragasztjuk a telefon kamerájának a lencséjét. Valahogy így:

Ami a tiltást illeti, így lehet egyszerűen visszavonni az okostelefon Facebook alkalmazásának hozzáférési engedélyét a kamerához; Androidon nyissuk meg a telefonon a Beállítások/ Alkalmazások/ Facebook menüpontot, görgessünk az Engedélyek opcióhoz, és kapcsoljuk ki a kamerát. iPhone-on lépjünk a Beállítások/ Facebook/ Beállítások/ Fényképezőgép menüponthoz és állítsuk a tolókát szürkére.

(Fotók: thenextweb, Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.