Fájdalomcsillapítás: újra vény nélkül kapható az Algopyrin

2020 / 02 / 20 / Justin Viktor
Fájdalomcsillapítás: újra vény nélkül kapható az Algopyrin
Újra recept nélkül is kapható a legnépszerűbb hazai fájdalomcsillapító és 9 másik, azonos hatóanyagú készítmény is.

Szabad a pálya

Az Algopyrin, és a másik kilenc gyógyszer 2007 óta receptkötelesek. A gyógyszerhatóság honlapján szerdán közzétett lista szerint az alábbi készítményekhez nem kell a mai naptól (csütörtök) recept:

  • ALGOPYRIN 500 mg tabletta
  • ALGOZONE 500 mg tabletta
  • FLAMBORIN 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek
  • METAPYRIN 500 mg filmtabletta
  • NODORYL FORTE 500 mg tabletta
  • PANALGORIN 500 mg tabletta
  • SUPPOSITORIUM ANALGETICUM FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 100 mg FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 200 mg FoNo VII. PARMA
  • TABLETTA ANALGETICA FoNo VII. PARMA

Algopyrin

Az Algopyrin a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik, rövidítve NSAID (NonSteroidal Anti-Inflammatory Drug) olyan gyulladáscsökkentő szer, amely kémiailag nem szteránvázas, és hatását nem a szteroid hormonok (glükokortikoidok) receptorain fejtik ki. Gyulladáscsökkentő hatása mellett lázcsökkentő (antipyreticus) hatással is rendelkezik. Ezt a hatást a központi idegrendszer hőközpontjának bénításával fejtik ki, melynek hatására csak a kórosan magas testhőmérséklet csökken – a normál nem.

Magyarországon ma ez az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító, 9 millió doboz körül használunk el belőle évente. A hatóanyagát feleakkora hatáserősségben tartalmazó, más elnevezéssel készülő tabletták eddig is recept nélküli megvásárolhatóak voltak.

Liberalizáció

Az Algopyrin magyar márka, Európában a metamizol hatóanyagú készítmények vénykötelesek. 1992-ig nálunk is vényköteles volt, onnantól egy kormánydöntés alapján a nem támogatott és biztonságos gyógyszereket recept nélkül is kiadták a gyógyszertárakban.

2007-ben, a gyógyszerpiaci liberalizáció során, a gyógyszerhatóság a patikák piac-vesztésének elkerülésére hivatkozva ismét vényköteléessé tette. Hivatalosan a Sanofi Aventis kezdeményezte a metamizol-tartalmú gyógyszer státuszának felülvizsgálatát, a metamizol tartós fogyasztása során esetleg fellépő mellékhatásra, a vérképző szervek zavarára, a fehérvérsejtszám csökkenésére hivatkozva, mely legyengítheti  az immunrendszert.


Algopyrin a Chinointól, az 1980-as években.

Paracetamol, ibuprofen, aszpirin

Az Algopyrin kiváltására néha javasolt paracetamol készítmények láz, illetve enyhe és középsúlyos fájdalom (fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, reumás fájdalmak, idegfájdalom, illetve -gyulladás okozta fájdalom, menstruációs fájdalom, meghűlés-láz okozta fájdalom) csillapítására alkalmasak, gyulladáscsökkentő hatásuk nincs.

A paracetamollal ráadásul nagyon óvatosan kell bánni, felnőtteknek szigorúan 4 óránként csak egy 500 mg-os tablettát szabad bevenni - vagy meginni. Bármely 24 órás időablakban maximum 4 grammot, azaz 8 darab 500 mg-os tablettát lehet bevenni, és gyermekek még ennél is kevesebbet, 10-15 mg-nak megfelelő adagot szabad adni minden testtömeg kilogrammra számolva.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a paracetamol a krónikus, és az akut alsó háttájéki fájdalmon és a térd fájdalmán sem segít, sőt a májra nézve veszélyes mellékhatásai lehetnek, 1998 és 2003 között az USA-ban a paracetamol volt a legtöbb akut májelégtelenség oka.

Andrew Moore, az Oxfordi Egyetem fájdalomkutatója így fogalmaz:

Az emberek 30 százalékának fájdalmat enyhíti az 500 vagy 1000 mg mennyiségben bevett aszpirin, míg ugyanekkora adagban a paracetamol sikere 40 százalékos lesz, viszont 400 (estleg 800) milligramm ibuprofen 50 százalékánál eredményes.

(Forrás: OGYEI, Webbeteg, Unikornis Képek: GaleriaSavaria, Wikipedia, Pikrepo)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.