Fantombőr: az ukrán nanotech “láthatatlanná tevő köpeny”, amely elrejt a drónok elől

2023 / 10 / 08 / Felkai Ádám
Fantombőr: az ukrán nanotech “láthatatlanná tevő köpeny”, amely elrejt a drónok elől
Egy meg nem nevezett ukrán tudós által kidolgozott speciális anyag, a “Fantombőr” járműt és katonát egyaránt elrejt az orosz drónok kémlelő tekintete elől, legyen szó akár éjjellátó vagy hőkamerákról. A nanotechnológiás eszköz összetétele szigorú titok.

Egy meg nem nevezett ukrán tudós kifejlesztett egy “láthatatlanná tevő köpenyt”, a Phantom Skint-t" (Fantombőr), amely elfedi az orosz drónok pásztázó tekintete elől a csapatok és katonai felszerelések hőjeleit. A fekete lágyított anyagból készült köpeny megakadályozza a hőjelek kibocsátását.

Az anyag összetétele titok, de annyi tudható, hogy olyan nanotechnológiai vegyületeket is tartalmaz, mint a grafén. A Spets Techno Expert (STE) ukrán katonai technológiai vállalattal együttműködésben kifejlesztett technológia egyébként nemzetközi érdeklődést is kiváltott, amikor a London Defense and Security Equipment International rendezvényen bemutatásra került.

Az orosz erőkkel vívott konfliktusra válaszul egy meg nem nevezett bucsai ukrán tudós úttörő találmányt fejlesztett ki – egy „láthatatlanná tévő köpenyt” „Phantom Skin” (Fantombőr) néven. Ez az innovatív anyag nem egészen az, ami Harry Potter rajongói számára ismerős lehet – hanem ez kifejezetten a modern hadviselésére készült, az orosz drónok ellen.

Az anyagról annyi tudható, hogy többek közt grafénből és más nanotechnológiai elemekből készült, és képes elfedni az emberek és a katonai felszerelések által kibocsátott hőjeleket – magyarán ezek “láthatatlanná” válnak a drónok által használt infravörös és hőérzékelők számára. A köpeny egy kempingponyvára hasonlít, és az ukrán fronton már be is vették – írja az Interesting Engineering.

A lenti videót az ukrán Digitális Transzformáció Minisztérium tette közzé, és az eszköz hatékonyságát mutatja be – a felvételen három alak látható, de a bal szélsőt alig lehet észrevenni hála a Fantombőrnek.

Az ukrán katonai technológiai vállalat, a Spets Techno Expert (STE) segítségével kifejlesztett Phantom Skin nemcsak az aktív katonák álcázására szolgál, hanem sebesült katonák elrejtésére is, megvédve őket a drónokon lévő éjjellátó kameráktól a csatatérről való evakuálás során. Az anyagot a London Defense and Security Equipment International (DSEI) rendezvényen mutatták be, ahol pozitív visszajelzést kapott a katonai felhasználóktól.

A Phantom Skin pontos összetétele tehát szigorúan őrzött titok, de képességei nemzetközi érdeklődést váltottak ki – ez azért érdekes, mert az ukrán védelmi szektor számára ezek a találmányok nemcsak a honvédelem szempontjából kulcsfontosságúak, de értékes termékként is szolgálnak a nemzetközi piacon.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.