Fejlesztik a repülő autók praktikusabb verzióját

2023 / 07 / 04 / Bobák Zsófia
Fejlesztik a repülő autók praktikusabb verzióját
Miközben az utas a saját eVTOL-jával repül, a platformként szolgáló autonóm jármű elgurulhat a legközelebbi elektromos töltőállomásra.

A kínai Guangzhou Automobile (GAC) Group a nem is olyan távoli jövő mobilitási fejlesztéseinek egyik irányát a légi és az utakon zajló közlekedési formák kombinálásában látja, ami az esetükben nem egy repülő autóban ölt testet, hanem egy kerekeken guruló autonóm jármű és egy eVTOL ötvözésében, amelyek különválasztható módon kapcsolódnak egymáshoz. A Gove (GAC On-the-Go Vertical EV) nevű jármű terveit a gyártócég június 26-án megrendezett Tech Day eseményén mutatták be, de a teljes körű működését egyelőre csak egy koncepcióvideó formájában láthatta a közönség, a Gove valóban guruló és repülő verziója még nem készült el.

A járművet az elképzelés szerint egy autószerű, autonóm módon közlekedő alsó platform és a rajta elhelyezkedő, kompakt kabinnal és propellerekkel felszerelt eVTOL alkotja - utóbbival az utasa bármikor a magasba emelkedhet, hogy a levegőben folytassa útját, miközben a másik egység elindulhat egy töltőállomásra, visszatérhet a kiindulási pontra vagy éppen a célállomáshoz, ahol várhatja az érkező légi járművet. A közlekedési eszköz így könnyebben használható és egyúttal valamivel egyszerűbben megépíthető, mint egy valódi repülő autó, de az utazás benne legalább annyira futurisztikus élményt nyújt. Az Electrek leírása szerint a Gove felső egységét, az eVTOL-t már repülési teszten is kipróbálták, vagyis a hibrid jármű fejlesztése zajlik, a pontos specifikációkról vagy a megjelenési időpontról viszont még nem árult el részleteket a GAC.

Ehhez nagyon hasonló koncepciót egyébként egy másik kínai tervezőcsapat is bemutatott a tavalyi év végén, de az a verzió nem kettő, hanem három egységből állt össze.

(Fotó: GAC Motor)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.