Félelem, reszketés és karamell Svédországban: a Vipeholm Kísérlet

2019 / 11 / 17 / Bobák Zsófia
Félelem, reszketés és karamell Svédországban: a Vipeholm Kísérlet
A svédeknek nem csak az ABBA-t és Greta Thunberget köszönheti a világ, ismerjük meg a Lördagsgodis hagyományát és a mögötte húzódó hátborzongató történetet

Figyelem, cikkünk nyugalom megzavarására alkalmas elemeket tartalmazhat, olvasása közben semmiképpen ne fogyasszon cukorkát.

Szögezzük le előre, a svédek védelmében, a múlt század elején még rettenetes állapotok uralkodtak a fogászat és dentálhigiénia területén. A fogorvoshoz járás nem volt olyan elterjedt, nagy népszerűségnek örvendő tevékenység, mint napjainkban, aki mégis bemerészkedett egy rendelőbe, annak a rossz fogait gyakran egyszerűen kihúzták, így a foghiány és a fogromlás világméretű problémává eszkalálódott.

Svédországban a három év körüli gyerekek 83%-ának volt lyukas foga, a kezelés magas költségei miatt azonban a kormány úgy döntött, inkább a megelőzésre koncentrál. Mivel akkoriban a szakemberek nem tudták biztosan, mi áll a jelenség hátterében, de az első számú gyanúsított a cukor volt, dietetikai tanulmány elkészítését irányozták elő, melyet paradox módon a svéd édességipar pénzelt.

A helyszín a Vipeholm Elmegyógyintézet. Itt „kezelték” a legsúlyosabb szellemi fogyatékos pácienseket, akik a kísérlet elvégzéséhez szükséges alapkövetelményeknek leginkább megfeleltek: étkezéseiket teljes kontroll alatt tarthatták, a helyszínt nem hagyhatták el, beleegyezésüket nem kellett kérni.
Szögezzük le, a svédek védelmében, akkoriban bevett gyakorlatnak számított az intézetek lakóinak kísérletekbe való bevonása, mivel, az általános felfogás szerint, tartoztak az államnak az eltartásuk költségeivel. „Egyik módja annak, hogy leróják tartozásukat, a kísérletekben való részvétel volt.” –magyarázza Art Caplan, a New York Egyetem Langone Medical Center Orvosi Etikai Szakosztályának alapítója.

Cukorsokk-terápia

A kutatás megkezdődött. Az első két évben az alanyoknak egészségesebben kellett élniük, mint egy átlag svédnek, lecsökkentették a cukoradagjukat, A, C, D vitaminokat és fluor-tablettákat kaptak. A periódus végére 78%-nál nem találtak új lyukas fogat.

A következő fázisban a „gyerekeket” (akkoriban a szellemileg visszamaradott embereket gyerekeknek, vagy még rosszabb esetben állati szinten élőknek tartották) hét csoportba osztották: a kontroll csoport nem kapott cukrot, a „szaharóz csoport” folyadék formájában, a „kenyér csoport” édes, ragadós kenyér alakjában, a „csoki csoport” tejcsokoládé táblákban kapta meg napi adagját. A legjobban a „karamell csoport” tagjai jártak, ők 8, 22 vagy 24 darab, direkt a kísérlet céljából készített, extra ragacsos, foghoz tapadó karamellt rágcsálhattak. Minden. Egyes. Nap. Igazi álommeló.

Az eredmény hamar megmutatkozott. Míg az első négy csoport tagjai megúszták kisebb problémákkal, a karamellt fogyasztók fogai kezdtek sorra kilyukadni, nagy fájdalmakat okozva. Mivel a páciensek sokszor megijedtek a fúró hangjától, az orvosok, etikai kérdésektől nem zavartatva, gyakran a kezelés elhagyása mellett döntöttek.

A cél szentesíti az eszközt?

A tanulmány sikeresen zárult. Immár papíron is bizonyítható volt az édességfogyasztás káros hatása. A svéd kormány kétszeres adó kiszabását tervezte a cukorkákra, de a befolyásos édesipari vállalatok megakadályozták, így kerülő úton, kampány formájában figyelmeztették a lakosságot. Az „egyél cukrot, de csak szombaton” szlogen a mai napig, a Lördagsgodis hagyományában él tovább Svédországban. A tanulmányt azóta is gyakran használják referenciaként, a svédek pedig, a Lördagsgodis-nak köszönhetően, vagy annak ellenére ma is egészséges nemzetnek számítanak.

A Vipeholm szerencsétlen sorsú lakóiról pedig lassan megfeledkezik a világ.
Ahogy Bo Krass, nyugdíjazott fogorvos professzor írja: „A Vipeholm Tanulmány két jól ismert, régi mondást illusztrál: egyrészt: a cél szentesíti az eszközt, másrészt: utólag könnyű okosnak lenni.”
Harmadik mondásnak hozzátehetjük: svéd orvostól sose fogadj el cukorkát.

(Forrás: CNN)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Azt vizsgálták, hogy az internethasználat mértéke miképpen befolyásolja a demencia kialakulásának az esélyét 50 és 65 éves egyének esetén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.