Felelőtlen volt vagy hazudott Elon Musk? Esküdtszék előtt a sokmilliárd dolláros kérdés

2023 / 01 / 20 / Pőcze Balázs
Felelőtlen volt vagy hazudott Elon Musk? Esküdtszék előtt a sokmilliárd dolláros kérdés
Megkezdődött a Tesla vezetőjének a pere, amelyben azzal vádolják, hogy a saját befektetőit tette tönkre egy Twitter-bejegyzéssel, ami először megnövelte, majd lecsökkentette a cég részvényeinek az értékét.

"Azon gondolkozom, hogy magánkézbe vegyem a Teslát 420 dolláros árfolyamon. A pénz megvan rá." - írta Elon Musk 2018. augusztus 7-én, majd ezzel folytatta: "A részvényesek vagy eladnak 420-on, vagy megtartják a részvényeket és magántulajdonosok lesznek". Az akkor a hatvanas évei közepén járó Glen Littleton komolyan vette Musk szavait és eladta az értékpapír-pozíciói javát, hiszen korábban arra fogadott, hogy a jövőben ennél lényegesen nagyobb értéke lesz a cég papírjainak. Ennek hatására az ügyvédei szerint elvesztette élete szinte összes megtakarítását, körülbelül három és félmillió dollárt. Közben a részvények ára először meredeken megemelkedett, majd, miután kiderült, hogy a hír nem igaz, lezuhant.

Később a férfi osztályos keresetet nyújtott be, hogy vele együtt más befektetőket is kártalanítania kelljen Musknak,

akit egyébként a felelőtlen és valótlan Twitter-üzenetéért korábban már az amerikai Tőzsdefelügyelet is meg akart bírságolni, ám végül peren kívül megegyeztek egy negyven millió dolláros büntetésben. Egy San Franciscó-i esküdtszéknek most arról kell döntenie, hogy Musk szándékosan osztott-e meg hamis információkat, hogy ezzel manipulálja a részvények árát; a bejegyzései valóban megnövelték-e a papírok értékét; és ha igen, mennyivel - írja a TechCrunch.

Elon Musk ügyvédei azzal érvelnek, hogy a védencük igazat mondott, hiszen valóban szándékában állt kivezetni a tőzsdéről a Teslát, csak rosszul fogalmazott, amikor azt írta, hogy megvan rá a pénz. A hírhedt bejegyzést követő napokban a milliárdos elárulta, hogy több megbeszélésen volt túl a Szaúdi Szuverén Befektetési Alappal, ám a partnerei végül kitáncoltak az üzletből. A perben eljáró bíró ezzel szemben már múlt áprilisban "hamisnak és félrevezetőnek" nevezte Musk szavait. Már csak az a kérdés, hogy egyetért-e vele az esküdtszék, szándékosnak látják-e a férfi tetteit, és ha igen, mennyi kártérítést gondolnak indokoltnak. A pert indító Glen Littleton ugyan a pénzét elveszítette, de a Teslába vetett hitét nem: "Máig hiszek a Teslában. Komolyan." - fogalmazott a tárgyalások első napján.

(Borítókép: Michael A. McCoy/Getty Images)

Elon Musk annyi pénzt veszített egy év alatt, hogy azzal bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe A Tesla és a SpaceX tulajdonosa 2021 végén 320 milliardos vagyonával még minden idők leggazdagabb emberének számított, azóta viszont nagyot fordult vele a világ.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.