Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó 2023 / 11 / 25 / Felkai Ádám

A Candela P-12, a világ első elektromos szárnyas utasszállító hajója sikeresen túljutott a tesztfázison, így kezdődhet a gyártás. A svéd Candela Technology AB technológiai vállalat által tervezett, 12 méter hosszú hajó 252 kilowattórás akkumulátorral működik, és akár 30 utas szállítására is alkalmas. Összehasonlításképp: a 2024-es Tesla Model 3 akkumulátora legfeljebb 75 kilowattórás. A jármű 25 csomós (46 km/h) sebességgel közlekedik, a végsebessége pedig 30 csomó (56 km/h), a hatótávja 50 tengeri mérföld (92.6 kilometer). A P-12 célja, hogy forradalmasítsa a vízi utazást az energiafogyasztás csökkentésével és gyorsabb városon belüli összeköttetések biztosításával. Az elektromos hajó várhatóan 2024-ben lép be Stockholm tömegközlekedési hálózatába, és az Ekerö külváros, valamint a Stockholm belvárosa közötti 55 perces ingázást mindössze 25 percre csökkenti várhatóan. A szárnyashajó technológia lehetővé teszi, hogy a P-12 alkalmazkodjon a hullámokhoz és az áramlatokhoz, csökkentve a tengeri betegséget, elektromos áramforrása pedig hozzájárul a tengeri közlekedés fenntarthatóságához. (Forrás: LiveScience)
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
M5: a világ első luxus szupertengeralattjárója kétmilliárd dollárba kerül
A jármű 250 méteres mélységben akár négy hétig is víz alatt maradhat – a vásárlókör az “egyedi élményre vágyó” szupergazdagok.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.