Felfedezték a Föld legnehezebb élőlényét, amely 340 tonnát is nyomhatott

2023 / 08 / 07 / Bodnár Barna
Felfedezték a Föld legnehezebb élőlényét, amely 340 tonnát is nyomhatott
A Peruban feltárt, ősi cet 340 ezer kilogrammos tömege a ma élő kék bálnáét is meghaladta, amely eddig a valaha létezett legnehezebb állatnak számított.

A Nature folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmány szerint a perucetus colossusnak elnevezett cetféle feltárt részleges csontváza 13 csigolyából, négy bordából és egy csípőcsontból állt, ami alapján megállapították, hogy az állat a jelenleg is élő, legnagyobb élőlénynek számító kék bálnánál kétszer, háromszor is többet nyomhatott. Annak ellenére, hogy a mai, 25 méteres hosszúságot is elérő rokonánál valószínűleg néhány méterrel rövidebb testhosszal rendelkezett, sűrűbb és nehezebb csontozata miatt jóval nagyobb súlyú volt. A csontváznak ez a fajta megvastagodása és elnehezülése - amelyet pachyosteoszklerózisnak is neveznek -, egyetlen élő cetnél sem fordul elő, a ma élő állatok közül főként olyan nagytestű vízi növényevő emlősökre jellemző, mint például a lamantinok, a tengeri tehenek és a dugongok, mondta a CNN-nek Giovanni Bianucci, az olaszországi Pisai Egyetem földtudományi tanszékének paleontológiai docense, a tanulmány egyik szerzője.

A 30 afrikai elefánt súlyát is meghaladó, 40 millió évvel ezelőtt élő cet hatalmas tömege miatt valószínűleg lassan úszott, rugalmas testének hullámszerű mozgatásával. A kutatók szerint a perucetus súlyával és méretével eleinte a sekély és mozgalmas part menti vizekben való élethez alkalmazkodott, ahol a különösen nehéz csontváz "ballasztként" szolgált a stabilitás érdekében. Miután teljesen alkalmazkodott a vízi élethez, az állat valószínűleg a tengerfenék közelében táplálkozott, csökevényes mellső és még kisebb hátsó végtagjai segítségével járt a homokos talajon.


(A perucetus colossusról készült illusztráció. Forrás: Alberto Gennari)

Nehéz megállapítani, hogy mi alkothatta a hatalmas tengeri emlős étrendjét, a maradványok között ugyanis nem találták meg az állat koponyáját és fogait. A kutatók szerint lehetséges, hogy súlya és lassú mozgása miatt a perucetus növényevő volt a tengeri tehenekhez hasonlóan, ez azonban nem jellemző cetfélékre, amelyeknek mindegyik ismert faja ragadozó. Egy másik elmélet szerint az ősbálna a homokos tengerfenéken élő puhatestűekkel és rákfélékkel táplálkozhatott, mint a mai szürke bálna, de az sem kizárható, hogy dögevő életmódot élt, vagyis elhullott gerincesek tetemeit fogyasztotta el.

A rendkívüli méretű csontokat a perui Ica sivatagos területén fedezték fel 13 évvel ezelőtt, a tanulmány azonban csak a napokban látott napvilágot. Ennek oka főként, hogy a maradványokat egy kemény kőzet alkotta hegy belsejében kellett feltárni, a műveletet pedig a csontok súlya és a sivatagra jellemző időjárási viszonyok sem könnyítették meg. A gigantikus teremtmény neve felfedezésének helyére, Perura utal; a "cetus" latinul bálnát; a "kolossós" pedig ógörögül "nagy szobrot" jelent.

(Borítókép: A perucetus colossus csontvázának egyik darabját készítik elő az elszállításra. Forrás: Alberto Gennari)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.