Feljavított videón egy fene nagy hógolyózás 1897-ből

2020 / 10 / 06 / Felkai Ádám
Feljavított videón egy fene nagy hógolyózás 1897-ből
A francia Lyonban készült mozgókép Louis Lumiere munkája. A történelmi felvétel immár színesen, normális sebességgel tekinthető meg, mintha csak tegnap készült volna.

Auguste és Louis Lumière francia mérnökök, feltalálók. Több fényképészeti szabadalom mellett legfontosabb munkájuk a mozgókép rögzítésére és lejátszására alkalmas kinematográf elkészítése. Ezzel 1895. december 28-án Párizsban rendezték meg az első, kereskedelmi célú vetítést, amely eseményt a mozi megteremtésének tartanak. A Lumière fivérek a 19. század végének mindennapjait örökítették meg, és már a fent említett eseményen is ezeket vetítették le. (Egyébként ebben a programban a közhiedelemmel ellentétben nem szerepelt A vonat érkezése című kisfilm, illetve ettől a nézőközönség sem ijedt meg, mikor később bemutatták.)

Ebbe a sorba illeszthető be az 1897-es hógolyózás is Lyon városában:

A feljavított változat ebből az eredeti felvételből készült:

Ma pedig így fest az a bizonyos utca Lyonban:


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.