Félmilliárd éve élt élőlényt támasztottak fel robotformában

2023 / 11 / 08 / Bobák Zsófia
Félmilliárd éve élt élőlényt támasztottak fel robotformában
A paleobionika fontos kérdéseket válaszolhat meg az evolúcióval kapcsolatban.

A Carnegie Mellon Egyetem Műszaki Mérnöki Osztályának munkatársai egy olyan, régen kihalt élőlény robotizált mását készítették el, amely körülbelül 450 millió éve élt a Földön és a késő devonkorban tűnt el, új életre keltve az egyébként már csak fosszília formájában létező organizmust. A pleurocystitiák az echinodermaták, vagyis tüskésbőrűek törzsébe tartoztak és ma is élő leszármazottaik többek között a tengeri uborkák és tengeri sünök. A sajátos állatok legősibb tagjai a kambriumi ősóceánban is jelen voltak, de éppen a fejlődési láncuk hosszúsága miatt kérdéses, hogy pontosan milyen lépések vezettek az elődök felépítésétől a mai rokonaik struktúrájáig.

Hogy megfejtsék az evolúcióval kapcsolatos homályos részleteket, a mérnökök a paleobionika tudományához fordultak, aminek lényege, hogy régen létezett élőlények fossziliáinak alapján alkotnak robotokat a működésük megértése céljából. Az ősi állatok maradványainak vizsgálata során szerzett adatok segítségével egészen élethű gépeket tudnak létrehozni, amelyekkel az állatok mozgását szimulálják és a robotanalógokkal való kísérletekkel magyarázatot találhatnak a fejlődési idővonalak hiányzó szakaszaira is.

Az eredeti pleurocystiták fontos szerepet játszottak az echinodermaták mai változatainak felépítése szempontjából, mivel ezek voltak az első példányok, amelyek sajátos izmos mozgásszervet használtak a haladáshoz. Ezt azonban eddig nem tudták konkrét módon alátámasztani, mivel a mozgásukat az örökkévalóságnak megőrző nyomok nem maradtak fenn utánuk, csak a fossziliák. A paleorobot, azaz Rhombot testét 3D-nyomtatással készült részekből építették fel és a lágyrobot működtetésével felfedezték, hogy az állatok a farokrész széles, nagyívű csapásaival tudott mozogni a tengerfenéken.

A kutatók a kísérletek következő szakaszában azt vizsgálják majd, hogy a tengerfenék anyaga milyen módon befolyásolta az élőlények mozgását. A paleobionika segítségével később másfajta ősi állatokat is terveznek "feltámasztani", hogy a más módszerekkel nehezen vizsgálható jellemzőket és jelenségeket tanulmányozzanak.

(Fotó: Desatnik et al/PNAS, Carnegie Mellon)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.