Félmilliárd facebookozó telefonszáma eladó a dark weben

2021 / 01 / 27 / Pőcze Balázs
Félmilliárd facebookozó telefonszáma eladó a dark weben
Egy cyberbiztonsági cégnél aggasztó jelenségre figyeltek fel: a dark weben 553 millió Facebook felhasználó telefonszámához lehet hozzáférni. Az adatbázist a bűnözők nem egyben értékesítik, darabonként húsz dollárért lehet megvásárolni a facebookozók elérhetőségeit.

Alon Gal, a cyberbiztonsággal foglalkozó Hudson Rock alapítója azt írta Twitteren, hogy tavaly év elején juthattak hozzá az illetéktelenek a több mint félmilliárd felhasználói azonosító - telefonszám pároshoz. Gal szerint a legmagasabb számú fiókok, amik a listában szerepelnek, 2019. május 25-én jöttek létre, így valószínűleg akkori adatokat tartalmaz az adatbázis. Ahogyan arra a kutató emlékeztet, a TechCrunch 2019 szeptemberében már beszámolt egy hasonló, több mint négyszázmilliós szivárgásról, de a Facebook akkor azt állította, hogy az adatok régiek, és augusztusban befoltozták a lyukat, ráadásul az érintett szerveren "csak" 220 millió bejegyzés volt található.

A Gizmodo híréből az is kiderül, hogy a telefonszámokhoz a Telegram nevű, az elmúlt hetekben a Signallal együtt egyre népszerűbb üzenetküldő platformon lehet hozzájutni. A bűnözők nem vesződnek személyesen a vásárlókkal, automatizáltan szolgálják ki őket: az ember megadja, hogy milyen felhasználói azonosítóhoz szeretne telefonszámot kapni, vagy fordítva, és már jön is a számsor egy része. Aki az egészre kíváncsi, fizetnie kell. A nagy tételben vásárlók még mennyiségi kedvezményre is számíthatnak.

Az idegesítő spam hívások mellett talán a SIM-cserés támadások jelentik a legnagyobb veszélyt, ha az ember telefonszáma bűnözők kezébe kerül. Erről az egyre elterjedtebb csalásról, és arról, hogy hogyan védekezzünk ellene, mi is írtunk korábban.

(Borítókép: Markus Spiske/Unsplash)

További cikkek a témában:

Orosz hekkerek megszerezhették a Microsoft forráskódját A baj nagyobb, mint amilyennek kezdetben tűnt: a hekkerek hozzáfértek a Microsoft forráskódjához. Emiatt azonban talán még sincs ok az aggodalomra.

Még nincs vége az elmúlt évek legpusztítóbb hackertámadásának A Microsoft elnöke közölte: az oroszoknak tulajdonított akció negyven áldozatát azonosították eddig.

Maradt az otthoni munkavégzés a kiberbűnözők célkeresztjében A világjárvány idején egyre több, nem megfelelő védelemmel rendelkező home office rendszer csatlakozott az internethez, és a bűnözők valószínűleg a zsarolóvírus-bandáktól merítettek ihletet az RDP támadásokhoz.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.