Félmilliárd facebookozó telefonszáma eladó a dark weben

2021 / 01 / 27 / Pőcze Balázs
Félmilliárd facebookozó telefonszáma eladó a dark weben
Egy cyberbiztonsági cégnél aggasztó jelenségre figyeltek fel: a dark weben 553 millió Facebook felhasználó telefonszámához lehet hozzáférni. Az adatbázist a bűnözők nem egyben értékesítik, darabonként húsz dollárért lehet megvásárolni a facebookozók elérhetőségeit.

Alon Gal, a cyberbiztonsággal foglalkozó Hudson Rock alapítója azt írta Twitteren, hogy tavaly év elején juthattak hozzá az illetéktelenek a több mint félmilliárd felhasználói azonosító - telefonszám pároshoz. Gal szerint a legmagasabb számú fiókok, amik a listában szerepelnek, 2019. május 25-én jöttek létre, így valószínűleg akkori adatokat tartalmaz az adatbázis. Ahogyan arra a kutató emlékeztet, a TechCrunch 2019 szeptemberében már beszámolt egy hasonló, több mint négyszázmilliós szivárgásról, de a Facebook akkor azt állította, hogy az adatok régiek, és augusztusban befoltozták a lyukat, ráadásul az érintett szerveren "csak" 220 millió bejegyzés volt található.

A Gizmodo híréből az is kiderül, hogy a telefonszámokhoz a Telegram nevű, az elmúlt hetekben a Signallal együtt egyre népszerűbb üzenetküldő platformon lehet hozzájutni. A bűnözők nem vesződnek személyesen a vásárlókkal, automatizáltan szolgálják ki őket: az ember megadja, hogy milyen felhasználói azonosítóhoz szeretne telefonszámot kapni, vagy fordítva, és már jön is a számsor egy része. Aki az egészre kíváncsi, fizetnie kell. A nagy tételben vásárlók még mennyiségi kedvezményre is számíthatnak.

Az idegesítő spam hívások mellett talán a SIM-cserés támadások jelentik a legnagyobb veszélyt, ha az ember telefonszáma bűnözők kezébe kerül. Erről az egyre elterjedtebb csalásról, és arról, hogy hogyan védekezzünk ellene, mi is írtunk korábban.

(Borítókép: Markus Spiske/Unsplash)

További cikkek a témában:

Orosz hekkerek megszerezhették a Microsoft forráskódját A baj nagyobb, mint amilyennek kezdetben tűnt: a hekkerek hozzáfértek a Microsoft forráskódjához. Emiatt azonban talán még sincs ok az aggodalomra.

Még nincs vége az elmúlt évek legpusztítóbb hackertámadásának A Microsoft elnöke közölte: az oroszoknak tulajdonított akció negyven áldozatát azonosították eddig.

Maradt az otthoni munkavégzés a kiberbűnözők célkeresztjében A világjárvány idején egyre több, nem megfelelő védelemmel rendelkező home office rendszer csatlakozott az internethez, és a bűnözők valószínűleg a zsarolóvírus-bandáktól merítettek ihletet az RDP támadásokhoz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.