Feltalálták a jeget, ami sosem olvad el

2021 / 12 / 01 / Bobák Zsófia
Feltalálták a jeget, ami sosem olvad el
Az alternatív jégkocka, ami 90%-ban vízből és 10%-ban hidrogélből áll, a halfeldolgozás és szállítás során elpazarolt víz mennyiségét csökkentheti, de otthon is hasznos lehet, mivel tucatnyi alkalommal lehet újrafagyasztani a kórokozók megjelenése nélkül.

A Davis-i Kalifornia Egyetem professzora, Gang Sun, a halak és más tengeri élőlények feldolgozása során felhasznált nagy mennyiségű jég kiváltásának céljából kezdett kísérletezni a jégkockahelyettesítő anyag fejlesztésével, mivel, elmondása szerint, a gyorsan olvadó jég nem csak a vízpazarlás miatt jelent problémát, hanem a kórokozókat is terjeszti a feldolgozótelepeken vagy a piacokon. Az Eurofish Magazin leírása szerint a halak megfelelő és gyors lehűtése rendkívül fontos a bomlás során gyorsan szaporodó baktériumok által okozott károk redukálása érdekében, minden egyes hűtés nélkül töltött óra a frissen kifogott hal esetében egy nappal rövidíti meg az eltarthatósági idejét.

Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú és nagyságú jeget használnak a hűtéshez,

mivel arra is tekintettel kell lenni, hogy a jég ne rongálja a vele kontaktusba kerülő hal bőrét. Az újrafelhasználható jégkockák könnyedén méretre vághatóak és sokkal tovább megőrzik hűtési képességüket, így alkalmasak lehetnek arra, hogy új megoldást kínáljanak a jég kiváltására.

A környezet védelme érdekében a többször felhasználható jégkockákat olyan anyagból alakították ki, amelyet a kockák élettartama végén akár a szemetesbe is lehet dobni vagy a komposztba keverni, mivel nem tartalmaz szennyező összetevőket. A zselés állagú jégdarabok nagyobbrészt vízből állnak, amelyhez különböző, stabilitást adó kiegészítőket kevertek a kutatók, majd különféle fagyasztási módszerekkel kísérleteztek, hogy teszteljék a struktúra stabilitását.

A tesztek alapján az anyag tíz felmelegedési és újrafagyasztási ciklus alatt sem vesztette el teljesen a hűtési képességét, vagyis sokszor felhasználható, anélkül, hogy a kórokozók elszaporodásától kellene tartani az alkalmazása során. A jégkockák nagyjából 13 órán át tartják meg alacsony hőmérsékletüket, utána csak gyorsan le kell őket öblíteni újrafagyasztás előtt, hogy baktériumok ne kerüljenek a felületükre. A kutatók szilárd jégnek vagy zselés jégkockának hívják az egyébként tapintás alapján, felmelegedett állapotban puha anyagot, amely a hőmérsékletváltozás hatására változtatja a színét és akár tíz kilogrammos terhelést is elbír, anélkül, hogy módosulna a formája.

A szabadalmaztatás után a kutatók nem csak a halfeldolgozó iparban való felhasználásra szánják az olvadásmentes jeget, hanem bármilyen más olyan alkalmazáshoz, ahol hagyományosan jégkockákkal oldják meg a hűtést.

(Fotó: Gregory Urquiaga/UC Davis)


Hello Szülő! Ha a gyereked nem tud valamit, akkor téged fog kérdezni. De ha te szülőként nem tudsz valamit, akkor kihez fordulsz?
A digitális kor szülői kihívásairól is találhattok szakértői tippeket, tanácsokat, interjúkat, podcastokat a Telekom családokat segítő platformján, a https://helloszulo.hu/ oldalon.
Hogyan válasszunk külföldi egyetemet? És mennyibe fog ez kerülni a családnak?
Hogyan válasszunk külföldi egyetemet? És mennyibe fog ez kerülni a családnak?
Repül már a vén diák. Hová? Hová?
Hogyan vélekednek a magyarok a net veszélyeiről – és kik a leginkább fenyegetettek?
Hogyan vélekednek a magyarok a net veszélyeiről – és kik a leginkább fenyegetettek?
Hogy áll a magyar lakosság generációkra bontva a kiberbiztonsághoz? – Erről szól az ESET rendkívül átfogó felmérése, amelyből olyan meglepő eredmények is kiderülnek, hogy kik a romantikus csalások legfőbb célpontjai, miközben az adott csoport nem is nagyon ismeri ezt a fenyegetést.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.