Felválthatnák az eVTOL-ok, légitaxik és önvezető taxik a tömegközlekedést Budapesten?

2023 / 08 / 18 / Támogatott Tartalom
Felválthatnák az eVTOL-ok, légitaxik és önvezető taxik a tömegközlekedést Budapesten?
Vitézy Dávid közlekedési szakértő, a BKK korábbi vezérigazgatója a városi közlekedés jövőjéről és múltjáról osztotta meg gondolatait a RE:FACT podcastban.

Vitézy Dávid már gyermekkorában is a villamosok, buszok és trolik bűvkörében élt és már fiatalon igyekezett minél jobb kapcsolatot kialakítani az akkori Budapest tömegközlekedésének működtetésében részt vállaló emberekkel, így az átlagosnál alaposabb ismereteket szerzett arról, hogyan is zajlik a gyakorlatban az infrastruktúra fenntartása. Később a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) alapító vezérigazgatójaként ezt a tudását tudta kamatoztatni és olyan fejlesztéseket végezni, ami egyre inkább a modernizáció és digitalizáció irányába vitte a fővárosi közlekedésirányítást.

A tömegközlekedés szerepe egyértelműen kulcsfontosságú a nagyvárosok életében és a lakosok mobilitásának segítéséhez kiemelt módon járul hozzá, mégis sok helyen az autóforgalom élvezi az elsődleges támogatást. Budapesten a tömegközlekedési infrastruktúra jól kiépített és sok esetben, például a villamoshálózat tekintetében, a világ egyik legforgalmasabb és legjobban kihasznált rendszerét képviseli, de sok még a megoldásra váró probléma. Vitézy szerint az, hogy hogyan használjuk fel a közterületeket a városban, egyáltalán nem képezi le a valós igényeket, ezért ezeknek az igényeknek, szükségleteknek a felmérésével és figyelembevételével kell a közlekedést megszervezni. A belső kerületek egyes területeinek forgalomcsillapítása például azért is fontos feladat lenne, mert az itt élők körülbelül 80%-a gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel jár nap mint nap, de az utcák jelentős részét mégis az autók foglalják el. Az ilyen típusú aránytalanságokat kellene felszámolni, hogy a város mindenki számára élhetőbb legyen.

De hogyan nézne ki a főváros, ha a ma még gyerekcipőben járó és ritkaságnak számító technológiák: az önvezető taxik, légitaxik, eVTOL-ok népesítenék be az utcákat és felettük az eget? Milyen hatással lehetne az általuk hozott változás a tömegközlekedésre? Az agglomerációk fejlesztésétől kezdve a vasúti közlekedés problémáin és ezek lehetséges kiküszöbölésén át az elektromos autók és önvezető taxik jövőjéig számos aktuális kérdéssel kapcsolatban osztotta meg gondolatait Vitézy Dávid a Bosch Rexroth RE:FACT podcastjában.

A kéthetenként új résszel jelentkező RE:FACT bemutatja a jövőnket aktívan formáló legizgalmasabb embereket, cégeket és technológiai újításokat az ipar, a számítástechnika, és úgy általában a mindennapi élet színterein. A házigazda: Juhász Bálint. A korábbi epizódokat itt találod.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a RE:FACT Podcast.

(Fotó: NyitraiD/Wikimedia Commons, m-gucci/Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan Concept 20-30 megalkotása egy egyszerű kísérletből született, de érdekes végeredményt hozott: a jármű ötvözi az online videojátékok világát a hétköznapi, praktikus elemekkel.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.