Felválthatnák az eVTOL-ok, légitaxik és önvezető taxik a tömegközlekedést Budapesten?

2023 / 08 / 18 / Támogatott Tartalom
Felválthatnák az eVTOL-ok, légitaxik és önvezető taxik a tömegközlekedést Budapesten?
Vitézy Dávid közlekedési szakértő, a BKK korábbi vezérigazgatója a városi közlekedés jövőjéről és múltjáról osztotta meg gondolatait a RE:FACT podcastban.

Vitézy Dávid már gyermekkorában is a villamosok, buszok és trolik bűvkörében élt és már fiatalon igyekezett minél jobb kapcsolatot kialakítani az akkori Budapest tömegközlekedésének működtetésében részt vállaló emberekkel, így az átlagosnál alaposabb ismereteket szerzett arról, hogyan is zajlik a gyakorlatban az infrastruktúra fenntartása. Később a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) alapító vezérigazgatójaként ezt a tudását tudta kamatoztatni és olyan fejlesztéseket végezni, ami egyre inkább a modernizáció és digitalizáció irányába vitte a fővárosi közlekedésirányítást.

A tömegközlekedés szerepe egyértelműen kulcsfontosságú a nagyvárosok életében és a lakosok mobilitásának segítéséhez kiemelt módon járul hozzá, mégis sok helyen az autóforgalom élvezi az elsődleges támogatást. Budapesten a tömegközlekedési infrastruktúra jól kiépített és sok esetben, például a villamoshálózat tekintetében, a világ egyik legforgalmasabb és legjobban kihasznált rendszerét képviseli, de sok még a megoldásra váró probléma. Vitézy szerint az, hogy hogyan használjuk fel a közterületeket a városban, egyáltalán nem képezi le a valós igényeket, ezért ezeknek az igényeknek, szükségleteknek a felmérésével és figyelembevételével kell a közlekedést megszervezni. A belső kerületek egyes területeinek forgalomcsillapítása például azért is fontos feladat lenne, mert az itt élők körülbelül 80%-a gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel jár nap mint nap, de az utcák jelentős részét mégis az autók foglalják el. Az ilyen típusú aránytalanságokat kellene felszámolni, hogy a város mindenki számára élhetőbb legyen.

De hogyan nézne ki a főváros, ha a ma még gyerekcipőben járó és ritkaságnak számító technológiák: az önvezető taxik, légitaxik, eVTOL-ok népesítenék be az utcákat és felettük az eget? Milyen hatással lehetne az általuk hozott változás a tömegközlekedésre? Az agglomerációk fejlesztésétől kezdve a vasúti közlekedés problémáin és ezek lehetséges kiküszöbölésén át az elektromos autók és önvezető taxik jövőjéig számos aktuális kérdéssel kapcsolatban osztotta meg gondolatait Vitézy Dávid a Bosch Rexroth RE:FACT podcastjában.

A kéthetenként új résszel jelentkező RE:FACT bemutatja a jövőnket aktívan formáló legizgalmasabb embereket, cégeket és technológiai újításokat az ipar, a számítástechnika, és úgy általában a mindennapi élet színterein. A házigazda: Juhász Bálint. A korábbi epizódokat itt találod.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a RE:FACT Podcast.

(Fotó: NyitraiD/Wikimedia Commons, m-gucci/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.