Felvették, ahogy nagyokat köp egy fekete lyuk

2020 / 04 / 09 / Felkai Ádám
Felvették, ahogy nagyokat köp egy fekete lyuk
A tudósoknak azt sikerült rögzíteniük, ahogy egy fekete lyuk anyagokat köpköd magából.

A videót az Event Horizon Telescope (EHT) program részeként sikerült felvenni. Ezzel a teleszkóppal egyébként korábban már egy fekete lyukat is megörökítettek.

A videón látható esemény egy ötmilliárd fényév távolságban elhelyezkedő kvazárban történt a Szűz csillagképben. A fekete lyuk a mozgóképen plazmát vet ki magából. A kvazár a lényegében egy galaxis szíve, melyben egy fekete lyuk található. Ezt a fekete lyukat néhány fényév átmérőjű korong veszi körül, amely szétesett anyagból áll.

A fekete lyukból távozó plazma a fénysebesség 99,5 százalékával mozog. A képeket a „very long baseline interferometry” nevű technológia segítségével rögzítették – ennek lényege, hogy adatokat gyűjt és szinkronizál egy csomó rádióantennából a Föld körül, aminek eredménye egyetlen hatalmas, Föld-nagyságú teleszkóp.

A videófelvétel elkészülte óriási előrelépést jelent az EHT csapatának.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.