Felvették, ahogy nagyokat köp egy fekete lyuk

2020 / 04 / 09 / Felkai Ádám
Felvették, ahogy nagyokat köp egy fekete lyuk
A tudósoknak azt sikerült rögzíteniük, ahogy egy fekete lyuk anyagokat köpköd magából.

A videót az Event Horizon Telescope (EHT) program részeként sikerült felvenni. Ezzel a teleszkóppal egyébként korábban már egy fekete lyukat is megörökítettek.

A videón látható esemény egy ötmilliárd fényév távolságban elhelyezkedő kvazárban történt a Szűz csillagképben. A fekete lyuk a mozgóképen plazmát vet ki magából. A kvazár a lényegében egy galaxis szíve, melyben egy fekete lyuk található. Ezt a fekete lyukat néhány fényév átmérőjű korong veszi körül, amely szétesett anyagból áll.

A fekete lyukból távozó plazma a fénysebesség 99,5 százalékával mozog. A képeket a „very long baseline interferometry” nevű technológia segítségével rögzítették – ennek lényege, hogy adatokat gyűjt és szinkronizál egy csomó rádióantennából a Föld körül, aminek eredménye egyetlen hatalmas, Föld-nagyságú teleszkóp.

A videófelvétel elkészülte óriási előrelépést jelent az EHT csapatának.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.